Jövőre Putnokon rendezik az országos vadásznapot

A tavalyi megyei vadásznapot a Diósgyőri várban tartották
A tavalyi megyei vadásznapot a Diósgyőri várban tartották - © Fotó: ÉM-Archívum
Putnok – A huszonöt szavazóból tizenkilenc Borsod-Abaúj-Zemplén megyére voksolt.

A napokban Budapesten összevont elnökségi ülést tartott az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet. A tanácskozáson arról döntöttek, hogy jövőre szűkebb pátriánk adhat otthont a 26. Országos Magyar Vadásznapnak.

Pályáztak

– A rangos eseménynek még soha nem voltunk házigazdái – kezdte Kriston Nándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadászkamara elnöke. – Pályázatot adtunk be: Vas, valamint Hajdú-Bihar megyével mérettünk meg.

A titkos szavazást óriási fölénnyel nyertük: huszonöten voksoltak, minket tizenkilencen, Vast négyen, Hajdú-Bihart pedig ketten jelölték meg. A megyei kamara és az Észak-magyarországi Vadászszövetség közös elhatározása alapján már arról is beszámolhatok, hogy Putnokra várjuk majd vendégeinket.

Gömör „fővárosában” eddig tizenegyszer tartottunk megyei és regionális vadásznapot, ennek jegyében tárgyaltunk Tamás Barnabás polgármesterrel, aki – a putnoki képviselő-testület tagjaival egyetemben – támogatta, hogy a város legyen a 2018-as országos vadásznap helyszíne.

A kamara elnöke ezután arról beszélt, hogy a seregszemle a sportcsarnokban és környékén lesz. Várhatóan tíz-tizenötezer érdeklődő látogat az észak-borsodi településre, ahol kiállítások, műsorok és kiegészítő rendezvények fogadják majd a vendégeket.

– A találkozót a vadászok és a lakosság egymásra találásának is nevezhetem – folytatta Kriston Nándor. – Mivel az előkészületek során nagy munka hárul ránk, ezért azt kértük, hogy ne decemberben jelöljék ki a rendezőt, hanem már tavasszal.

Így egy év áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy mindent „tető” alá hozzunk. Sokmilliós költségvetéssel dolgozunk, és ugyancsak sok szerv és szervezet közreműködésére számítunk. Az idei országos vadásznapot augusztus 26-án Mezőberényben rendezik, az eseményre természetesen népes csapattal megyünk: a békési városban szervezési-rendezési tapasztalatokat kell szereznünk, ezeket pedig beépítjük a felkészülésünkbe.

Tizenötödször

A helyi vadászoknak persze nem kell egy évet várniuk a soron következő rangos rendezvényig, hiszen június 24-én egész napos megyei vadásznapot és nemzetközi vad- és halételfőző versenyt tartanak Sátoraljaújhely-Széphalomban.

A házigazda szerepkört az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete, a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége és Sátoraljaújhely önkormányzata tölti be.
– A zempléni már a tizenötödik találkozónk lesz – vette át a szót Tóth Á. Dénes megyei fővadász. – Több ezer vendéget várunk a csodálatos környezetbe, ahol mintegy száz csapat méretteti meg magát. A főzőegyüttesek között lengyeleket, szlovákokat, románokat, svájciakat és ukránokat is köszönthetünk majd.

Kolodzey Tamás


Programok

XV. Nemzetközi Vad- és Halétel­főző Verseny és Megyei Vadásznap

Június 24., szombat, Sátoralja­újhely-Széphalom

9.30: a Holdfény mazsorettcsoport hívogatója

10.00: Megnyitó, köszöntő, kitüntetések átadása, vadászok avatása

11.30: Favágó verseny

13.00: Jó ebédhez szól a nóta

13.50: Vadászkutya-bemutató

14.30: Állathang- és szarvasbőgés-­bemutató

15.00: Zoltán Erika koncertje

15.45: Solymászbemutató

16.30: Márió, a harmonikás

17.15: Vadászíjász-bemutató

18.00: Eredményhirdetés (a főzőverseny zsűrijében: Kaszás Géza színművész)

18.30: TV-sztárok a színpadon

Kiegészítő programok: trófeakiállítás, pálinkaverseny, vadászfestmények kiállítása, íjászat, kézműves bemutatók, gyerekműsorok, étel- és borkóstolás, kisvasút.