Jövőre nullszaldós lehet a BKV

Az idei átalakítások eredményeként 2008-ban már nullszaldós lehet a Budapesti Közlekedési Részvénytársaság (BKV) – jelentette ki a cég vezérigazgatója szerdán, a főváros gazdasági és városüzemeltetési bizottságának közös ülésén. Antal Attila a cég 50 pontból álló középtávú stratégiai tervét ismertette a képviselőkkel.

A BKV intézkedési tervében meghatározott 50 projekt célja a költségek csökkentése és a bevételek növelése, így a jelenleg évi 10 milliárd forintos veszteséggel küzdő közlekedési vállalat jövőre már nullszaldós lehet – derült ki a vezérigazgató beszámolójából. A cégnél jelenleg 12 igazgatóság működik önállóan, amelyek mindegyike végez pénzügyi, beszerzési, logisztikai és személyi feladatokat. A szétdarabolt irányítás, illetve a párhuzamosságok megszűntetése jelentős költségmegtakarítást eredményezhet – közölte Antal Attila.

A bevételek 4-5 százalékos emelkedésére számít a cég vezetője a jegy nélküli utazások visszaszorítása, a pótdíjak emelése, illetve az ellenőrzések szigorítása után. Az adatok szerint jelenleg 100 bliccelőből 70 utólag sem fizet. A vállalati beszerzések átgondolása 10-11 százalékos megtakarítást eredményezhet. A vezérigazgató által bemutatott példák szerint a BKV-nál védőitalnak számító és nagy tételben vásárolt teát kétszer annyiért szerzik be, mint ha megvennék a sarki közértben.

Antal Attila szerint a karbantartások költségei 14-16 százalékkal, az adminisztratív költségek pedig 20-25 százalékkal csökkenthetők. A további tervek kapcsán a vezérigazgató tájékoztatójában említette a feleslegessé vált ingatlanok hasznosítását, a járművezetők jegyárusításának kiterjesztését, használt, de jó állapotú járművek beszerzését, illetve az asszisztensi és adminisztratív létszám felülvizsgálatát. A létszámleépítéssel kapcsolatos konkrét adatok viszont nem hangzottak el az ülésen.

A városüzemeltetési bizottság fideszes alelnöke, Wintermantel Zsolt az ülés végén azt javasolta, hogy kezdeményezzenek célvizsgálatot a BKV korábbi gazdálkodásáról. Az alelnök kifejtette: az előző években többször is javasolták a cég működésének átgondolását, de mindig az választ kapták, hogy a BKV gazdálkodásában nincs több tartalék, már végrehajtották a szükséges racionalizálásokat. A jelenlegi vezérigazgató viszont 10 milliárdos megtakarításra is lehetőséget lát. Wintermantel Zsolt javaslatát a két bizottság az MSZP-SZDSZ koalíció többségi szavazataival elutasította.