Jövőre már a felső tagozatban is tanítanak olvasást a gyerekeknek – RTL Klub

Jövőre már a felső tagozatban is tanítanak olvasást az általános iskolásoknak. Jelenleg az ötödik osztálytól szakismeretet oktatnak a gyerekeknek, nem pedig azt, hogyan kell elolvasni és megérteni a szöveget. Azért változtatnak a rendszeren, mert a felmérések azt mutatják, hogy egyre kevesebb gyerek érti meg, amit olvas, ezért lemarad és rossz jegyeket kap – számolt be az RTL Klub Híradója.

Jövő szeptembertől már nem csak az alsósok, hanem az ötödikesek és hatodikosok is tanulnak majd olvasni. A tesztek azt bizonyítják: hogy a gyerekek nagy része hiába olvassa el a szöveget, nem érti meg. A 15 évesek közül például csak minden második tudja elsőre, hogy mit olvasott. De így van ez a matekkal is, amelyet nem tudnak a gyakorlatban használni.

A pedagógusok is úgy gondolják, hogy fejleszteni kellene az olvasás képességét, csak nincs rá idő. Már így is sok ismeretanyagot kell belepréselniük a magyarórák tanrendjébe.

Ha marad ez a tananyag, akkor a heti 4 órában nagyon nehéz lesz időt biztosítani még az olvasásra és a szövegértésre is. Segítségre lenne szükségünk, hogy tudjuk, mit lehet kivenni a tananyagból – mondta el az RTL Klub Híradójának Csornai Judit igazgató-helyettes.

Az iskola 120 órás tanfolyamra is beíratja a tanárokat, enélkül ugyanis nem taníthatnak egyszerű olvasást a felső tagozatos gyerekeknek.Sporthírek