Jövőre Magyarországra jön a MotoGP

2009-ben Magyarországon is rendeznek MotoGP futamot, a vadonatúj Balatonringen – jelentette be szerdán Budapesten Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Carmelo Ezpeleta, a világbajnokságot rendező Dorna Sports spanyol vezérigazgatója. Az új pályát a spanyol Sedesa cégcsoport építi fel 40 milliárd forintból a Balatonnál Sávoly település mellett. A pálya így közel lesz az M7-es autópályához és a sármelléki repülőtérhez is. A pálya építése szeptember-októberben kezdődhet, és várhatóan 8-10 hónap el is készülhet a Balatonring, amelyen 2009-től minimum öt éven keresztül rendezik meg a Balaton Nagydíjat.

Az új pálya a tervek szerint 4650 méter hosszú lesz, legkisebb szélessége 14 méter, 8-8 bal, illetve jobb kanyar lesz rajta, leghosszabb egyenese pedig 840 méter, így a motorok várhatóan 315 kilométeres sebességet is elérhetnek rajta. A Balatonringen 50 box várja majd a MotoGP, a 250 és a 125 köbcentis csapatokat és a szervezők több mint 100 ezer nézőt várnak már 2009-ben is.

A pályát a megépítése után 30 százalékban a Magyar Turizmus Zrt. által alapított Balatonring Zrt. 70 százalékban pedig egy spanyol, versenypályákat üzemeltető cég a WCM üzemelteti majd. Jorge Aspar Martinez a WCM elnöke és Talmácsi Gábor 2007-es 125 köbcentis világbajnok csapatfőnöke elmondta: a tervek szerint a pályán az utánpótlásra is gondolnak majd és létrehoznak egy Talmácsi Gáborról elnevezett motorosiskolát is.

Talmácsi Gábor a bejelentésen elmondta: nagy álma teljesülhet azzal, hogy magyar versenyzőként hazai pályán versenyezhet majd jövőre, ráadásul az érvényben lévő szerződése értelmében már a 250 köbcentis kategóriában.

Bajnai Gordon leszögezte: a Balaton Nagydíj nem csak a sport szempontjából, hanem turisztikailag és gazdaságilag is nagy előny Magyarország számára. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a MotoGP világbajnokság a Forma-1 és a labdarúgó világbajnokság után a világ harmadik legnézettebb sporteseménye: 184 országban 300 millió háztartásba jut el a közvetítés.

Bajnai szerint azzal, hogy a magyarok kérésére szeptemberben lesz a futam a Balatonringen, tulajdonképpen meghosszabbodik a szezon a tó környékén. Ezen kívül a tervek szerint a pálya 800 embernek adhat tartósan munkát az egyébként elmaradott zselici térségben.

A szakminiszter elismerte, hogy a magyar állam támogatta a beruházás létrejöttét, azonban a szerződések aláírásáig nem nyilatkozik a támogatás pontos mértékéről.