Jövőre is a bajnoki cím a Loki célja

Jövőre is a bajnoki cím a Loki célja
Labdarúgás – A Loki továbbra is igényt tart az eltiltott montenegrói válogatott kapusra, Polekszicsre.

A Hajdú-bihari Napló vendége volt a Loki együttesének első embere, Szima Gábor. A több részes interjú során az elnök értékelte az elmúlt évekhez képest gyengébb idei szezont és a gárda jövőjéről is ejtett néhány szót.

 

 

– Az elmúlt hónapban nagyon örültünk neki, hogy felmentették az UEFA által eltiltott Mészáros Norbertet, ám Vukasin Polekszics büntetése érvényben maradt. Mi lesz a kapus sorsa?

+ Polekszics az európai labdarúgó-szövetséghez fordul napokon belül és kérelmezni fogja, hogy a hátralévő eltiltását engedjék el. Sajnos, arra, hogy sikerrel járjon, kicsi az esély. Ha nem törlik az eltiltását, akkor is Debrecenben marad. Számítunk rá, hiszen hat-hét év még hátra lehet a pályafutásából, hiszen egy kapus akár harminchat éves korában is védhet magas színvonalon. Biztos vagyok benne, hogy Polekszics még nagyon sokat fog segíteni a DVSC-TEVA-nak. Gondoljunk csak bele, ha egy ilyen szintű kapust akarunk igazolni, az nagyon sok pénzbe kerül. Polekszics a montenegrói válogatott csapatkapitánya volt az eltiltásáig, ő volt az első számú kapus. A második számú kapus az a Bozsovics volt, aki a Videotonban véd és 400 ezer euróért, azaz 110 millió forintért vásárolta meg a Vidi a Partizán Belgrádtól. Ezt csak azért mondom el, hogy érzékeltessem, mennyibe kerül egy Polekszics-szintű kapus játékjogának a megszerzése. Természetesen mindettől függetlenül a játékost elküldtük volna a klubtól, ha bebizonyosodik a bundavád. De az UEFA fegyelmi bizottsága és a Nemzetközi Sportdöntőbíróság is azt állapította meg:  Polekszics nem bundázott, viszont nem jelentette, hogy megpróbálták erre rávenni. A szövetség fegyelmi szabályzata szerint ha valaki nem jelenti a megkeresést, akkor fegyelmi vétséget követ el és eltilthatják. Hangsúlyozom, olyan klasszis kapusról van szó, akinek a tartalékját 110 millió forintért vásárolta meg a Videoton és most lehet, hogy 1-2 millió euróért fogja eladni. Úgy vélem, hogy nem járunk rosszul azzal, ha egy évig minimális fizetésért nálunk edz és a jövő nyáron újra Loki-mezben véd majd. Még egyszer hangsúlyozom, amennyiben az bebizonyosodott volna, hogy bundázott, a kapus rég nem lenne Debrecenben.

 

+ Ettől függetlenül egyfajta gesztusként is értelmezhető a kapus további alkalmazása a klub részéről?

– Szó sincs gesztusról: egy profi klubról, egy gazdasági vállalkozásról van szó tehát itt nem gesztusokat kell gyakorolni,  nem ez kell, hogy vezérelje a döntéseket, hanem a racionalitás. A racionalitás pedig azt mondatja velünk hogy Polekszics még 5-6 évig kimagasló teljesítményt tud nyújtani Debrecenben, hiszen klasszis kapusról van szó. Ha egy ilyen hálóőrt akarnánk igazolni, akkor százmilliókért kellene a zsebünkbe nyúlni. Az a pármillió forint amit ő felvesz fizetésként az eltiltás ideje alatt, kevesebb, mint amennyit egy ügynöknek kellene kifizetnünk, aki idehoz egy játékost. A vádak ellenére megbízunk a kapusban és azt gondolom, hogy ez az eset őt kiemelkedő teljesítményre fogja sarkallni és élete legjobb formájában fog védeni ha visszatér a kapuba. Mint ahogy Mészáros Norberttől is azt várom, hogy még jobban fog futballozni, mint mielőtt eltiltották. Ha jó formába lendül a nyár folyamán, akkor el tudom képzelni, hogy szeptemberben a svédek ellen akár a válogatott keretébe is behívják. 

 

+ Az utóbbi időben többször előfordult, hogy a klubbal kapcsolatos bizonyos információk hamarabb megjelentek a sajtóban, mint mondjuk a Loki honlapján. Nem érzi úgy a vezetőség, hogy kissé nyíltabb kommunikációra lenne szükség?

– Vannak a magyar NB I-ben tőlünk zártabban és nyíltabban kommunikáló klubok is. Nehéz eltalálni a helyes arányt, az embereket nyilván nagyon érdekli, hogy mi történik a labdarúgásban, főként a magyar szinten kiemelkedő együtteseknél.  Nem mindig könnyű eldönteni, mikor mit kell nyilvánosságra hozni, mi az, ami használ a klubnak és mi az, ami nem. Itt van például az átigazolási időszak, biztos szívesen vennék az újságírók, ha a DVSC-TEVA minden nap megjelentetné két játékos nevét, akiket szeretne leigazolni, vagy kinézett magának. Viszont ez a klub érdekét nem szolgálná, hiszen ha a DVSC-TEVA megkeres egy játékost, akkor nagy valószínűséggel a riválisok figyelmét is ráirányítja a labdarúgóra. A játékos fizetési igénye azonnal megemelkedik, mivel már több csapat is keresi. Időnként olvasom, hogy egy-egy játékost megkereste a DVSC, holott eszünk ágában sem volt, nem  kerestük, de a futballistának előnyös az ilyen szóbeszéd.

 

+ Herczeg András komoly nemzetközi sikereket ért el a gárda élén, magasra téve ezzel a lécet az utódai számára.

– Ahhoz, hogy azokat a sikereket elérjük, amit elértünk Herceg András tréneri munkájának időszaka alatt, nem csupán kimagasló szaktudás szükségeltetik. Megfelelő erősségű játékosállomány és némi szerencsére is kell sorsolás során a nemzetközi kupában, hiszen a BL- és az Európa Liga-szereplésünkkor is sikerült elkerülnünk az igazán nagy csapatokat a selejtezőkben.  De meg kell említenem a korrekt játékvezetést is, erre sem lehetett panaszunk az elmúlt két esztendőben. Nagyon fontos tehát az edző munkája, ám nem csak Kondás Eleméren múlik a kiemelkedő szereplés, de munkájának döntő szerepe van az eredményekben. De nem tartom kizártnak, hogy hamarosan BL- vagy EL-főtáblára kerüljünk ismét.

 

+ Mennyire cél az, hogy minél több helyi kötődésű labdarúgó szerepeljen a Lokiban?

– Úgy látom, Kondás Elemér bízik azokban a játékosokban, akik akár ifjúsági korukban, akár az NB II-ben játszottak a keze alatt, tehát biztos vagyok benne, hogy bátrabban fog beépíteni debreceni fiatalokat a csapatba.

 

+ Hasonló képességű futballisták esetében a közönség is szívesebben lát a pályán egy fiatal magyart, mint egy egy légióst.

– Ezt az edzőnek kell eldöntenie, hogy kire számít, melyikük a jobb.  Ezzel óvatosan kell bánni, bár tudjuk, hogy nagyon szűk a magyar piac, de lehet, hogy mégis rákényszerülünk külföldi játékos igazolására. Egy biztos, a jelenlegi légiósok számát, nem szívesen növelnénk tovább.

 

+ Kabát, Czvitkovics és a visszavonult Komlósi után távozik még valaki a keretből?

– A kulcsemberek közül valószínűleg nem lesz több távozónk. Jelenleg huszonegy mezőnyjátékosunk van, velünk fog edzeni Máté,  Rezes, Szilágyi, Korhut és Ferenczi. Többen kérdezték, van-e kérője Adamo Coulibalynak?  Sokan bírálják és nincsenek róla jó véleménnyel. Coulibaly két éve van a Lokinál, rúgott 28 gólt a bajnokságban, nyolcat a nemzetközi kupákban. Tavaly az ő két góljával nyertük meg az MK-döntőt. Két esztendő alatt szerzett negyven gólt, ami szerintem nem rossz teljesítmény. Tehát ha őt elengednénk, akkor jelentősen meggyengülne a támadójátékunk. A télen leigazoltuk Eugene Salamit, akihez Zdenek Scasny kézzel-lábbal ragaszkodott. Bár a szakmai stáb és a vezetőség konszenzusa alapján szoktunk játékost igazolni, Salamiban nem voltunk teljesen biztosak, de úgy voltunk vele: ne mondjunk rögtön ellent az új külföldi trénernek. Salami Zdenek Scasny időszakában rendszeresen játszott a csapatban, de mindössze egy gólt szerzett, reméljük tavasszal bizonyítja, érdemes volt leigazolni.

 

+ Visszatérő kérdés, hogy mikor lesznek végre igazán tőkeerős szponzorai a DVSC-TEVA-nak?

– Nagy szívfájdalmunk, hogy hiába értünk el nagyon komoly sikereket az elmúlt esztendőben a hazai és nemzetközi porondon, igazából komoly szponzorok nem álltak a DVSC mögé. Nagyon minimális az az összeg, amit piaci alapon be tudunk hozni reklámbevételként a kasszába. A vetélytársainknál már megjelentek a tőkeerős szponzorok, legyen szó a Videotonról, a Ferencvárosról, a Győrről vagy a Honvédról. Jó lenne, ha Debrecenbe is érkezne néhány tőkeerős multi cég, amely nem néhány millióban méri a reklámlehetőségeit, hanem mondjuk akár százmilliókban. Mert tudjuk, pénz nélkül nagyon nehéz jó csapatot csinálni.

 

+ Milyen szezonra számíthatnak a drukkerek, mivel lenne elégedett az elnök?

– Úgy gondolom, Debrecenben a bajnoki cím megszerzésének kitűzése reális cél, a nemzetközi kupaindulás elérése viszont kötelező.

 

 

Kondás Elemér maradt a Loki vezetőedzője

Címkék: , ,