Jövőre eb nem lehet chip nélkül

Jövőre eb nem lehet chip nélkül
Borsod-Abaúj-Zemplén – „Egyelőre el sem tudjuk képzelni, miként lehetne végrehajtani az ebek kötelező chipes azonosítóval való ellátására vonatkozó törvényt, különösen nem január 1-ig” – mondta el lapunknak egy dél-borsodi falu jegyzője, aki a polgármester utasítására azt kérte, se az ő nevét, se a települését ne írjuk le. Szerencsére olyan településről is tudunk, ahol példaértékű, amit eddig is tettek a felelős ebtartásért.

Kutyachip: már csak 3 hónap!

Januártól az ebtartókat kötelezik a kutyák chippel való ellátására.

Azon gondolkodunk, hogy be kellene vezetni az ebadót, abból lehetne állni a szélnek eresztett ebek befogatását. Minthogy erre szükség lesz, ugyanis nem mindenki tudja befizetni azt az több ezer forintot, amivel egy kutya chipelése jár. Az állatorvossal arra jutottunk: csak azt a kutyát oltaná be, amelyikbe elhelyezi a chipet is. Ám az oltás időpontja március, tehát akkor is csúszásban volnánk három hónappal – mondta egy falusi jegyző, aki saját és a falu nevének eltitkolását kérte. Azzal is számol: akinek nem telik chipre, annak még kevésbé telik ebadóra.

– Akinek nem telik, le kell mondania a kutyáról – fogalmazott. Elmondta. jelenleg a faluban sokan tartanak kutyát oltatlanul is, de erre jobbára csak akkor derül fény, ha az ilyen eb megharap valakit.

Egy lépéssel tovább

Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor úgy gondolja, ez a törvény is a felelős állattartás irányába hat, amely irányba ők a településükön működő Láthatatlan Kötelék Alapítvánnyal már elindultak. Mára teljesnek mondható az ebnyilvántartásuk, s gyakorlatilag nincs a faluban és környékén kóbor eb.

– Abban nem hiszek, hogy máról hónapra, pusztán a büntetéstől való fenyegetőzéssel változást lehet elérni. Ebadó kivetésében sem gondolkodunk, ne tartom jó megoldásnak, hogy az így befolyó pénz adjon lehetőséget a kóbor ebek befogatására az önkormányzatnak. Ez csak újratermelné a problémát, anélkül, hogy az emberek tudatában sikerülne változást elérni. Több település vezetője jelezte, hogy szeretné, ha segítenénk abban, hogy náluk is elindulhasson a mi alapítványunkéhoz hasonló munka. (Az alapítványról bővebben: lathatatlankotelek.hu.)

ÉM-SzK