Helyi közélet

2016.08.19. 13:36

Tűzijátéknézés, grillezés, a világvége megelőzése

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sokan, sokféleképpen ünneplik augusztus 20-át, de leginkább pihenésről, bulizásról szól majd.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sokan, sokféleképpen ünneplik augusztus 20-át, de leginkább pihenésről, bulizásról szól majd.

Hosszú hétvége ugyan nincs, de van, aki mégis nyár végi pihenős, felüdülős hétvégét tervezett augusztus 20-a környékére. Az általunk megkérdezettek szinte egytől egyig hagyományos hétvégére készülnek, nem nagyon törődnek azzal, hogy a szombat piros betűs ünnep lesz. Inkább csak azt tartják lényegesnek nem elfelejteni, hogy szombaton zárva tart a boltok nagy része. De csak egy napot kell nélkülöznünk a hipermarketek kínálatát, hiszen vasárnap már akár reggel 6-tól feltölthetjük elapadt készleteinket.

Nekünk most kezdődik a nyaralás. Erdős Zoltán

– Mi már csütörtökön letudtuk a vásárlást, már csak azért is, mert pénteken biztos, tömeg lesz, egy napi zárvatartásra úgy készülnek az emberek, mint a világvégére – mondta Fekete Ibolya csütörtökön. – Vasárnap már újra nyitnak a boltok, így csak a legszükségesebbeket vesszük meg. Szombaton vendégek jönnek, grillezünk a kertben, de batyus jellegű buli lesz, mindenki azt hoz, amit szeretne. Vacsora után pedig együtt nézzük a tűzijátékot a kertben.

Katalin, aki egy vendéglátóipari egység vezetője, a hétvégét tóparti víkendházában tölti családjával. Mint mondta, be van tervezve egy bográcsozás és egy esti szalonnasütés, közben meg jó nagyokat lehet pihenni és szomszédolni.

Endre, amikor tegnap találkoztunk, húzta maga mögött a bőröndjét. Feleségével hosszú hétvégére készültek a fővárosba a lányáékhoz. A tervben laza hétvége van, az ünnepnapon felkeresik a budai várban a mesterségek ünnepét, amelyre maga is nagyon kíváncsi. A köztes idő a pihenésé, a tűzijátékot is inkább a tévében nézik majd meg.

Tamás még nem tudta megmondani, hogy a tényleges ünnepnapon mit csinál. Valószínű, hogy segít a gyerekeknek a sulira való felkészülésben. Vasárnap pedig irány a diósgyőri focimeccs.

Budapest helyett tengerpart

– Nekünk most kezdődik a nyaralás, pénteken indulunk a családdal egyhetes szabadságra – újságolta boldogan Erdős Zoltán. Elárulta, szerették volna itthon, Budapesten tölteni az ünnepet, megnézni a tűzijátékot, de csak így tudták összehozni a feleségével a közös szabadságot, így külföldre utaznak a gyerekekkel.

„Eddig minden évben a Duna-partról néztük az ünnepi tűzijátékot, gyönyörű volt. Azért nem szomorkodunk most sem, egy hét a horvát tengerparton sem lesz csúnya” – tette hozzá.

De nyaralás után visszacsöppenek a hétköznapokba, kezdődhet a felkészülés az iskolakezdésre. „Augusztus vége nekem már valahogy az őszt jelenti, huszadika után már nincs nyári hangulat…” – vélekedett.

Kenyérszentelés

Sátoraljaújhelytől Mezőkövesden át Ózdig azonban majd’ minden kisebb-nagyobb település megünnepli augusztus 20-át a hétvégén. (A részletes program itt található >>>)

– Az új kenyér szentelését szeretnénk megnézni a gyerekekkel, tavaly tetszett nekik, most már ők kérték, hogy menjünk – mondta el érdeklődésünkre Zsuzsanna. – Persze az esti tűzijátékot sem hagyjuk ki, örülök, hogy a Szent István téren lesz Miskolcon, a várba bonyolultabb lenne kijutnunk. Tavaly még a kisebbik fiam félt a tűzijátéktól, de remélem, az idén nem lesz gond.

ÉM-NSZR, JLI, SZB


Bérletpénztári infók

Augusztus 20-án az MVK négy bérletpénztára az alábbiak szerint tart nyitva:

  • a Búza téri 6.00 órától 19.00 óráig
  • a Tiszai pályaudvaron lévő 6.00 órától 19.00 óráig
  • a Felső-Majláthon lévő 7.00 órától 14.00 óráig
  • az Újgyőri főtéren lévő 7.00 órától 14.00 óráig
  • Lezárások Miskolcon

    Augusztus 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek az MVK Zrt. járatai. Amire érdemes figyelni: az ünnepi tűzijáték idejére a belvárost este időszakosan lezárják, ezért villamospótló autóbuszok közlekednek 21.30-tól 22.40-ig a Tiszai pályaudvar és a Malomszög utca között, illetve terelt útvonalon jár majd a 21-es autóbusz. Ezzel párhuzamosan 21.45-től 22.30-ig az alábbi utcákat és kereszteződéseket lezárják az autósforgalom előtt: Kálvin J. utca, Toronyalja utca, Rácz Gyula utca, valamint a Meggyesalja u. – Reményi u. kereszteződése, a Petőfi S. u. – Dayka G. u. kereszteződése, a Kálvin J. u. – Papszer kereszteződése, az Uitz B. u. – Csengey G. u. kereszteződése és az Uitz B. u. – Szemere B. u. kereszteződése.


    Miskolc – Államalapító királyunkat és az új kenyér ünnepét köszöntjük augusztus 20-án. Egy csokorba gyűjtöttük, hogy milyen ünnepi programok várnak ránk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hétvégén.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában