Jövő héten tárgyalja a kormány a konvergencia jelentést

Jövő héten tárgyalja a kormány a konvergencia program állásáról szóló jelentést és ezután küldi el a dokumentumot Brüsszelbe – mondta Gál J. Zoltán, a szerdai kormányszóvivői tájékozatón. A pénzügyminiszter szerdán tájékozatott a kormányt az első negyedéves államháztartási hiányról, eszerint a PM úgy látja, hogy töretlen a hiánycsökkenés trendje itthon és ezzel az MNB jelentése is egyetért -mondta Gál J. Zoltán, hozzátéve a jegybank szerint az idei csökkenés után jövőre nőhet a bérek vásárlói értéke idehaza.

Gál J. Zoltán szerint teljesült a kormány terve, miszerint a reálbércsökkenés és a konvergencia program terheit is a tehetősebbek viseljék, ezt támasztja alá a jegybank kedden kiadott jelentése is, amely szerint az átlagnál kisebb teher nehezedik a nyugdíjasokra például. Mindezzel együtt a kormány nem gondolja, hogy a kötlségvetési terheket ne érezné meg mindenki -tette hozzá Gál J. Zoltán.

A kormányszóvivői feladatokat ellátó államtitkár elmondta azt is, hogy az Európai Uniónak szóló konvergenciaprogrammal kapcsolatos félévenkénti beszámoló határideje kedden elvileg lejárt, de a jelentést a kormány csak a negyedéves gazdasági adatok alapján tudja elkészíteni, ezek pedig a jövő héten várhatóak.