Jövő héten jelöl új egészségügyi minisztert az SZDSZ

A tervek szerint a jövő héten jelöl új egészségügyi minisztert az SZDSZ. A liberálisok azt szeretnék, ha a rákövetkező hét hétfőjén az új tárcavezető már le tudná tenni miniszteri esküjét – mondta el az SZDSZ Ügyvivői Testületének (ÜT) csütörtök esti ülése után Horn Gábor. Az ügyvivő elmondása szerint jelöltekről még nem esett szó.

A csütörtöki ÜT ülésen a liberális képviselők tárgyaltak az új miniszter kiválasztásának szempontjairól. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a több-biztosítós modell elkötelezett híve legyen és folytassa a Molnár Lajos által megkezdett egészségügyi reformot – közölte Horn Gábor. Arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e új államtitkár-jelöltekről is, a politikus azt mondta: ezt együtt kezelik a miniszter-jelölt kiválasztásával. Arra a kérdésre viszont, hogy ez azt feltételezi, Horváth Ágnes lesz az új tárcavezető, és ezért kell új államtitkárt is keresni, Horn Gábor azt mondta: egyáltalán nem esett szó jelöltekről.

Meg nem erősített információk szerint az SZDSZ döntéshozó szerve, az ÜT már a hétvégén újra összeül. Kóka János várhatóan vasárnapra hív össze egy rendkívüli ülést, a jövő héten hétfőn pedig nyilvánosságra hozza a párt az új miniszter-jelölt nevét, akit csütörtökön hallgathat meg a parlament egészségügyi bizottsága. Így az új tárcavezető a következő hét hétfőjén akár le is teheti a miniszteri esküt.