Jövő héten a kormány elé kerülhet az előadóművészeti törvénytervezet

Még mindig vannak vitatott pontok a készülő előadóművészeti törvénytervezetben, de a következő egy hétben még összesimíthatók ezek a kérdéses elemek – tájékoztatta kedden a Független Hírügynökséget Schiffer János, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagja, a jogszabály bizottsági vitáját követően. Az MSZP-s parlamenti képviselő hozzátette: az ellenzék napi politikai szándéka fogja eldönteni, hogy konszenzussal születik-e meg a jogszabály.

Egy két évvel ezelőtt kezdődött egyeztetésnek lehetne a végeredménye az előadóművészeti törvény megszületése, emlékeztetett Schiffer János. 2006 novemberében ült le először a szakma, hogy megtárgyalja a lehetőségeit, az akkor még csak színházi törvénynek. Az eltelt csaknem 2 év során bővült ez a kör, így az előadóművészeti szféra egésze (zene, tánc, színház) dolgozta ki a készülő jogszabály pontjait.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szeptember 21-én átadta a színházi, zenei és táncos szakma képviselőinek a tárca előadóművészeti törvényjavaslatát, hogy elvégezzék az utolsó simításokat a tervezet szövegén. A miniszter akkor hangsúlyozta: amennyiben megszületik a jogszabály, az Oktatási és Kulturális Minisztérium négy milliárd forintot biztosít a költségvetésből a törvény végrehajtására.

A szakmai szervezetek október 3-án elkészültek az előadóművészeti törvénytervezet végleges változatával. Kedden az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága vitatta meg a tervezetet. Schiffer János elmondta: néhány vitatott pont még mindig van a tervezetben, ilyennek számít az Előadóművészeti Tanács összetétele, ami a szakmának is fejtörést okozott, vagy a munkajogi kérdések köre, valamint a minőségi támogatás meghatározása, illetve a a nagy vidéki színházakban a tagozatok elismerése.

A készülő jogszabály célja ugyanakkor, hogy egy nyitott, stabil helyzetet teremtsen az előadóművészeti intézmények finanszírozásában, a munkajogi kérdésekben és a nyilvántartásban, emlékeztetett Schiffer János. A törvényjavaslat legfontosabb elmei közé tartozik, hogy kialakítaná a szervezetek nyilvántartásának rendszerét, bevezetné az új típusú, normatív elemeket tartalmazó finanszírozási modellt. Ennek kapcsán az országgyűlési képviselő elmondta: a törvény kinyitná a rendszert olyan intézmények előtt is, amelyek jelenleg nincsenek is benne a struktúrában. Példaként említette azt is, hogy a független színházak számára egy biztos támogatási keretet szabna meg a jogszabály.

Arra a kérdésünkre, hogy megszülethet-e még idén az előadóművészeti törvény, Schiffer János elmondta: a következő napokban még folynak az egyeztetések, hogy a jövő heti kormányülésen be lehessen nyújtani a törvény-javaslatot.