Jövő csütörtökön temetik Király Bélát

Július 23-án, csütörtökön az Új Köztemető 300-as parcellájában helyezik örök nyugalomra Király Béla nyugállományú vezérezredest, aki 1956-ban a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai városparancsnoka volt. A 97 éves korában elhunyt Király Bélát az Országgyűlés, a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti.

Barátai, tisztelői és bajtársai a Maléter Pál Laktanyában (Budapest, X., Zách u. 4.) felállított ravatalnál déli 12 órától róhatják le kegyeletüket, és itt helyezhetik el a megemlékezés virágait. A laktanya színháztermében folyamatosan Király Béla életútjával kapcsolatos filmeket vetítenek. A hivatalos búcsúztatás 14 órakor kezdődik. Király Béla földi maradványait – végakaratának megfelelően – Nagy Imre egykori miniszterelnök nyughelyének közelében, a Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as parcellájában 16 órakor kezdődő végső búcsúzáson helyezik örök nyugalomra a római katolikus egyház ceremóniája szerint – közölte pénteken a Honvédelmi Minisztérium.

Király Béla 1956-ban a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai városparancsnoka volt. A forradalom leverését követően Ausztriába, majd az USA-ba emigrált. Életét ezután a tudománynak és az oktatásnak szentelte. 1989 nyarán hazatelepült. Az első szabad választásokon országgyűlési képviselő lett, 1990-ben vezérezredessé nevezték ki. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, 2006-ban megalapította és haláláig támogatta “Az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsát”.Sporthírek