Friss hírek

2008.10.29. 16:26

Világjárvány lesz a madárinfluenzából? - a szakemberek szerint lesz elég magyar vakcina

<p>A hazai Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke szerint Magyarország rendelkezik a világméretű influenzajárvány kezeléséhez szükséges kapacitással, de a biztonság érdekében komoly készleteket kell felhalmozni a különböző antivirális készítményekből. Hazánk nagyhatalomnak számít a védőoltások területén, de a vírusok mutációja illetve rezisztenciája kiszámíthatatlan, ezért "több lábon kell állni" - vagyis még idejekorán számos védekezési technikát ki kell fejleszteni - mondta Bujdosó László az egészségügyi bizottság szerdai ülésén.</p>

A prevenciós bizottságot 2004-ben hozták létre Magyarországon. Több mint 50 százalék a valószínűsége ugyanis annak, hogy az elkövetkező 10 évben komoly influenzajárvány söpör végig a világon, amely várhatóan a madárinfluenza egyik mutációjából származik, és hazánkat sem kíméli majd. Mivel egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mikor következik be, illetve milyen vírus terjed majd el az emberek között, a szakemberek szerint több különféle antivirális készítményt kell felhalmozni. Szerencsére Magyarországon feleannyi idő alatt képesek izolálni a vírust, mint az egészségügyi világszervezet laboratóriumaiban. Míg a WHO 3-6 hónap elteltével azonosítja a kórokozót, illetve állítja elő belőle az oltóanyagot, hazánkban már 4-6 hét elteltével gyártani kezdhetik az ellenszérumot - közölte Bujdosó László.

Ez azt jelenti, hogy 1-1,5 hónap elteltével akár már heti 500 ezer adag vakcinát állíthatnak elő az oltóanyag gyárak. Egy esetleges járvány megfékezéséhez szükséges mennyiség az antiszérum előállítása után 3-4 hónappal lesz elérhető - mondta a pandémiás bizottság elnöke. A vírus elleni védettség egyébként a beadástól számított 2 héten belül alakul ki - tette hozzá.

Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén az országos tisztifőorvos is felszólalt az ügyben. Falus Ferenc szerint nemcsak az oltóanyagra kell koncentrálni, a védőfelszerelésre is gondolni kell. Mint mondta, speciális védőmaszkokból 600 millióra lenne szükség, amely 1,5 milliárd forintba kerülne. Ennek darabját ugyanis csak egyszeri alkalommal, 6 óráig lehet használni. A járványügy 4x130 fős csoportjának jelenleg egy hónapra elegendő mennyiségű védőmaszkot tartanak raktáron - mondta.

Az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke a beszámolók közben megjegyezte: a kormánynak komolyabban kellene vennie a közelgő világjárványt, hisz az ellenszer nélkül eltöltött hetek kritikusak lehetnek. Úgy tűnik, a kabinet a gazdasági válság mögé bújik, pedig a témát folyamatosan napirenden kellen tartani - tette hozzá. Mikola István szerint továbbra sincsenek pontos adatok arról, milyen óvintézkedéseket terveznek az influenza vírus visszaszorítása érdekében, illetve hol tart a készletezés - ezen sürgősen változtatni kellene - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!