Jövet, menet

A biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba. Az érdeklődésre jellemző, hogy sajtóhírek szerint csak a múlt héten naponta több mint 20 ezer ilyen papírt igényeltek odaát. Pap Gyula írása.

Vasárnap nulla órakor meg is érkeztek az első utazók. A szabály szerint félévenként kilencven napot tartózkodhatnak a legtöbb uniós országban, kivétel az Egyesült Királyság és Írország. A látogatás történhet turisztikai vagy üzleti céllal, esetleg családi okokból.

Mielőtt reflexből veszett migránsozásba kezdene valaki, jó tudni, hogy szemben a sokat vitatott kötvénykibocsátással, ez egy EU-döntés, nem volt befolyásunk a jelenleg „baráti” Ukrajna polgárainak beutazását könnyítő intézkedésre. Vannak kötelmek, például a határátlépéskor az utasnak rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját, igazolnia kell, hogy van szálláshelye, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és 35 eurót.

Szkeptikusok persze mindig lesznek, akik felhördülve mondhatják: „…csak jöjjenek, mi úgyis megyünk.”

– Pap Gyula –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s