Jövedéki adót kell fizetni a bioüzemanyag után?

A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) szerint jövedéki adót kellene fizetni a bioüzemanyag után. A VPOP szerdai közleményében úgy fogalmaz, hogy a bioüzemanyagot jogi szempontból ásványolajnak kell tekinteni.

A vámosok szerint a bioüzemanyag után annyi adót kellne fizetni mint a gázolaj esetében. Ennek jövedéki adója 85 forint literenként. Sipos Jenő a VPOP szóvivője szerint étolajjal egyáltalán nem lehet autózni, mivel az nem felel meg a magyar szabványoknak. Magyarországon jelenleg nem árulnak bioüzemanyagot benzinkutakon, így legálisan ilyen csak külföldön beszerezhető, ahol a vásárló természetesen befizette már utána a jövedéki adót – mondta Sipos.

Kevert vagy teljes egészében bioüzemanyaggal működő járműnél a számlát meg kell tartani és a VPOP esetleges ellenőrzésénél be kell mutatni, különben bírságot szabnak ki. Az étolaj nem felel meg a magyar szabványoknak, így azért is büntetés jár, ami mindkét esetben magánszemélyeknek minimum 20 ezer, cégeknek minimum 100 ezer forint – közölte Sipos.