Jóvátétel egy agyonvert macskáért Borsodban

Akt.:
A macska elfutott, de a halőr a nála lévő bottal egyszerűen agyonütötte a védtelen állatot - illusztráció
A macska elfutott, de a halőr a nála lévő bottal egyszerűen agyonütötte a védtelen állatot - illusztráció
Berente, Miskolc – Nyolcvan óra jóvátételi munkát róttak a meggondolatlan halőrre.

Helybenhagyta a Miskolci Törvényszék dr. Stoll Erik vezette büntetőtanácsa az állatkínzás vétségét elkövető berentei halőrrel szemben a Kazincbarcikai Járásbíróság ítéletét.

Az elsőfokú ítélet lényege szerint a berentei halőr tavaly ősszel rossz néven vette, hogy egy macska bement a halőrházba. Egy seprőnyél vastagságú botot vett magához, a macska után indult, és az állatot a halőrházból kizavarta. A macska elfutott, de a halőr a nála lévő bottal egyszerűen agyonütötte a védtelen állatot. Az elsőfokú bíróság a vádlottal szemben állatkínzás vétsége miatt 80 óra jóvátételi munka végzését írta elő. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett.

Helybenhagyott ítélet

A másodfokú bíróság az elsőfokú bírói ítéletet helybenhagyó végzés szóbeli indokolása során kifejtette: a büntetés kiszabása során helyesen értékelte a járásbíróság az enyhítő körülményeket. Hangsúlyozta, a vádlott tényfeltáró, beismerő vallomást tett, az eljárás során megbánó, erős szégyenérzetet mutató magatartást tanúsított. Figyelemmel arra, hogy súlyosító körülmény nem volt, az állat azonnali pusztulását okozó bűncselekmény elkövetése miatt büntetés alkalmazása nem indokolt”.

ÉM-SZBA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .