Jóváhagyta a német Felsőház a nukleáris fűtőanyagra kivetendő adót

A német parlament Felsőháza, a Bundesrat pénteken elfogadta azt a törvényt, amely 2011. január elsejétől elrendeli az adó kivetését a nukleáris fűtőanyagokra. Az atomerőművek számára 2016 decemberéig kötelező adóból a német kormány összesen 2,3 milliárd eurós bevételt remél.

Cserében a Németország 17 atomerőművét működtető cégek, az E.ON (EOAN.XE), az RWE (RWE.XE), az EnBW Energie Baden-Württemberg (EBK.XE) valamint a Vattenfall Europe a tervezettnél évekkel tovább üzemeltetheti atomerőműveit. Az 1980 előtt épült hét reaktor a jelenlegi 2022-es határidőnél nyolc évvel tovább működhet, míg a tíz újabb atomerőmű 14 éves üzemelési többletidőt kap.

Idén augusztusban több, nagy német vállalat vezetője nyílt levélben tiltakozott az új adó ellen. A vállalatvezetők szerint Németország gazdasági növekedésének harmada, az ország exportjának pedig 90 százaléka a biztonságos, tiszta és mindenekelőtt megfizethető villamos energiától függ.

A levél aláírói szerint a nukleáris fűtőanyagra kivetendő adó a jövőben fontos befektetéseket blokkolhat a megújulók enegiaforrások területén is. A vállalatvezetők emellett kiálltak a nukleáris erőművek üzemidejének hosszabbítása mellett is, mondván, az atomerőművek idejekorán való leállítása eurómilliárdos tőkét semmisíthet meg, veszélyeztetve a környezetet, a gazdaságot és az ország lakosait.

A Spiegel című német magazin egy korábbi írása szerint az ország négy legnagyobb szolgáltatója, amelyek az áramellátás 70 százalékát biztosítják, akár erőműveik leállítását is fontolóra veheti az új adó bevezetése esetén.