Jóváhagyta a miniszterelnök a Stabilitási Alap létrehozását

Orbán Viktor miniszterelnök jóváhagyta, hogy a költségvetésen belül elkülönítsenek egy 250 milliárdos stabilitási tartalékot lehetséges jövőbeni kockázatok esetére – tudatta hétfőn este a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ha pénzt nem használják fel, az az év végén visszakerül a büdzsébe. A közlemény arra nem tér ki, milyen módon, mely fejezetekből csoportosítják át a pénzt, csak annyit ír, hogy a költségvetés módosítása nélkül fog megtörténni.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetésen belül mintegy 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozását javasolta a kormánynak. Ez a stabilitási alap szerinte megvédi Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől, úgy, hogy az idei költségvetést semmilyen körülmények között ne kelljen módosítani. A stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges kockázatok valódi gondot okoznak. Ha mégsem kell az elkülönített keretet igénybe venni, az az év végén visszakerül a költségvetésbe. A bruttó hazai össztermék 1 százalékához közelítő mértékű alapot nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltik fel.

Az alap létrehozásának tervét múlt pénteken Brüsszelben jelentette be Matolcsy, a hét végén pedig Orbán Viktor arról beszélt, hogy egyetért az elképzeléssel. A közleményből nem derül ki, mely költségvetési fejezetek terhére szedik ösze a 250 milliárdot, ami a bruttó hazai termék 0,9 százaléka, a büdzsé éves kiadásának pedig 1,8 százaléka.