Jövõ héten Budapest ad otthont a Duna-csúcsnak és a V4-ek találkozójának is

Február 24-én Budapesten tárgyalnak a V4-ek vezetõi, valamint Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Románia és Bulgária vezetõ politikusai és külügyminiszterei a regionális partnerség keretében az alternatív energiaellátás lehetõségeirõl és az országok közötti olaj-, illetve gázvezetékek összekapcsolásáról – mondta a szerdai kormányszóvivõi tájékoztatón Balázs Péter külügyminiszter. Hozzátette: február 25-én pedig az EU regionális Duna-csúcsának ad otthont a fõváros, ahol a hat folyó-menti ország vezetõje és a makro-régió nyolc másik tagjának képviselõi a regionális együttmûködésekrõl tárgyalnak.

Az elmúlt évek rávilágítottak arra, hogy az “örökölt” kelet-nyugati olaj- és gázvezetékek nem nyújtanak kellõ energiabiztonságot az európai országok számára, ezért fontos, hogy a Nabucco és a Déli-áramlat vezetékek mihamarabb megépüljenek – mondta a külügyminiszter. Ez adja a V4-ek jövõ heti csúcstalálkozójának fõ témáját, illetve tárgyalnak majd az országok közötti vezetékek összekapcsolásának lehetõségérõl is. A megbeszélésen a visegrádi országokon kívül részt vesznek Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Románia és Bulgária vezetõ politikusai, valamint az USA és a Nemzetközi Energia Ügynökség képviselõi is – tette hozzá.

Szintén a jövõ héten ad otthont a fõváros, a Duna-csúcs elnevezésû uniós projekthez kapcsolódó találkozónak – mondta Balázs Péter. Ezen a folyó-mentén fekvõ hat és a szûkebb régió másik nyolc országának képviselõi tárgyalnak az unión belüli szûkebb együttmûködés lehetõségeirõl. A külügyminiszter szerint korábban az EU nem támogatott hasonló, a tagországok és szomszédaik közötti együttmûködéseket, de a Balti-stratégia elindítása új lendületet adott a 27 tagállamon belül is a regionális kapcsolatok erõsítésének, kiépítésének – mondta a külügyminiszter.