Jött és ment az állati hulladék

Szabolcsi élelmiszer–feldolgozó üzem vásárolt állateledelből élelmiszerré visszaminősített baromfinyesedéket a bajor húsbotrány főszereplőitől – derítette ki a megyei állategészségügyi és élelmiszerellenőrző szolgálat.

Dr. Kovács Ferenc, a szolgálat illetékes igazgatóhelyettese csütörtök délután a Kelet-Magyarországnak elmondta: elvégezték az itteni húsfeldolgozók tételes vizsgálatát és sikerült azonosítani azt a nyírségi élelmiszerfeldolgozó üzemet, amely korábban vásárolt mintegy 200 tonna alapanyagot a német hatóságok látókörébe került bajoroszági üzemektől.

Mindkét bajor feldolgozó legálisan működik, megtalálhatók az EU-s listán. A gond az, hogy uniós szabvány szerint egyszer már állati hulladéknak minősített terméket adott el élelmiszer alapanyagként többek között ennek a magyarországi cégnek. A hulladék visszaminősítése élelmiszerré természetesen tilos az EU-ban – szögezte le az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: a megyében egy nyírségi üzembe került az ominózus – baromfi bőrt, csontot, fejet s egyéb állati hulladék részeket – tartalmazó anyagból. Ott az további feldolgozáson esett át és a belőle készült élelmiszer-alapanyagot teljes egészében kivitték az országból.

A megvásárolt mennyiség felét (nyilván a német botrány kipattanását követően a szerk.) visszafordították Németországba. A megyei állategészségügyi hatóság egyrészt felszólította a szóban forgó nyírségi üzemet: ne vásároljon többet a botrányhőssé lett német cégektől. Másrészt felfüggesztette az üzem további kiszállításait mindaddig, amíg le nem ellenőrzik valamennyi beszállítóját jogtisztaság szempontjából –  tudtuk meg még Kovács Ferenctől.

– Galambos Béla –