Friss hírek

2009.05.14. 12:51

Papírmentes közigazgatást javasol az SZDSZ

<p>Az államigazgatás mihamarabb álljon át az elektronikus ügyintézésre, és szoruljon vissza a párhuzamos papírhasználat - ismertette javaslatát csütörtöki sajtótájékoztatóján Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. A liberális párt ezért azt javasolja a kormánynak: vizsgálja meg, hogy hol lehet visszaszorítani a felesleges papírhasználatot, és ez mekkora megtakarítást jelentene a költségvetésnek.</p>

A liberális politikus követendő példaként a XIII. kerületi képviselőtestületet hozta fel, amely havonta 1 millió forintot spórol meg azzal, hogy teljesen átállt az elektronikus ügyintézésre. Gusztos Péter szerint ugyanakkor meg kell változtatni azt a gyakorlatot, amelyet az Országgyűlés Hivatala folytat. Valamennyi képviselő kap egy több, mint félmillió forintos laptopot, ám azokat sokan egyáltalán nem használják. A törvényjavaslatok, a módosító indítványok mind megtalálhatók a parlament weboldalán, ám a képviselők így is hetente több száz oldalnyi nyomtatott dokumentumot kapnak kézhez. Gusztos Péter szerint semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy mindent ki kell nyomtatni, így nincs szükség törvénymódosításra.

A politikus egy felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy egy 4 ezer embert foglalkoztató magyarországi bank évente 90 millió oldalnyi papírt nyomtat ki. Az államigazgatásban - ahol lényegesen többen dolgoznak - szintén nem spórolnak a papírral. Csak ennek a papíralapú közigazgatásnak a felszámolása évente több milliárd forint megtakarítást jelentene a költségvetésnek. A papíron kívül ráadásul a nyomtatók, fénymásolók, festékpatronok is - utóbbi ráadásul veszélyes hulladék - óriási költségeket emésztenek fel. Az államnak már most is rendelkezésére áll az az infrastruktúra, amely lehetővé tenné a csak elektronikus ügyintézést - tette hozzá a politikus.

Gusztos Péter emlékeztetett rá, hogy az újrahasznosított papír sem jelent végleges megoldást. A hulladékpapír ugyanis csak 5-10 alkalommal hasznosítható újra, ám a jó minőségű papírhoz ennek legfeljebb 70 százalékát lehet újra használni. A Benelux államokban és Skandináviában már természetes, hogy az államigazgatásban dolgozók csak elektronikus úton kapják meg a szükséges dokumentumokat - tette hozzá a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!