José Carreras és Kincses Veronika egy színpadon

Először lép fel együtt José Carreras és Kincses Veronika. A világhírű spanyol tenort és a magyar szopránsztárt a Mediterrán-est című hangversenyen hallgathatja meg a közönség csütörtök este Pécsett – tájékoztatták a Független hírügynökséget a koncert szervezői.

José Carreras három év után lép fel ismét Magyarországon. Legutóbb 2004-ben, az Erkel Színházban hallhatta őt a közönség. Akkori koncertjén olasz és spanyol dalokat énekelt.

Azt már korábban hírül adták a szervezők, hogy José Carreras magánrepülőgéppel érkezik kedden este Pécsre. Szerdán délután nemcsak a várossal ismerkedik majd a világhírű tenor, hanem új díszdoktori címével is. Kincses Veronika, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének tanszékvezetője kezdeményezezte, hogy José Carreras kapja meg a kitüntető címet.

Kincses Veronika készített már lemezt a katalán tenorral, de a pécsi koncert lesz az első nyilvános fellépésük. A Kossuth-díjas operaénekes programjában A víg özvegy, az Adriana Lecouvreur néhány részlete, valamint a Porgy és Bessből a Summertime szerepel majd, s lesz még egy meglepetés-operettrészlet is.

A pécsi koncerten két Carreras is jól megfér majd egy színpadon. Az est karmestere az énekes unokaöccse, David Gimenez Carreras, aki rendszeresen dirigál a spanyol tenor hangversenyein. A Mediterrán-esten Placido Domingo 2003-as felfedezettje, Sabina Puertolas szopránénekes is fellép. Az esten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok.

A programban a népszerű operaáriák mellett a legkedveltebb spanyol, olasz és nápolyi dalok is felcsendülnek. Részletek hallhatók majd a Rómeó és Júliából, a Toscából és Lehár Ferenc Víg özvegyéből is.

A világsztár és vendégei valószínűleg teltház előtt tartják meg a csütörtöki koncertet az Expo Center Pécs kiállítási és rendezvényközpontban. A szervezők tájékoztatása szerint a hatezer férőhelyes koncertterem belépőiből már több mint ötezer elkelt.