Jordánia a Vörös-tenger vizével akarja megmenteni a Holt-tengert

Jordánia, a világ egyik legvízszegényebb országa fontolgatja, hogy a Vörös-tengerből vezetne vizet a Holt-tengerbe. A nagyszabású beruházással kapcsolatban a vízügyi minisztérium most vizsgál 3 építési ajánlatot – adta hírül szerdán a jordániai sajtó.

Az ajánlatok egyelőre nem nyilvánosak. Jordánia, valamint a szomszédos Izrael (és benne a Palesztin Hatóság) tavaly decemberben indította el a terv megvalósíthatósági tanulmányát. Ennek költségébe csaknem 50 százalékkal beszáll Franciaország, Hollandia, Japán és az Egyesült Államok.

A beruházás iránt 16 ország érdeklődik. Az elképzelés szerint épülne egy 180 kilométeres csővezeték, amelyen évi 1,9 milliárd köbméter vizet juttatnának a Vörös-tengerből az egyre gyorsabban apadó Holt-tengebe. A 25 év alatt megvalósuló beruházás második és harmadik szakaszában építenének egy vízsótalanító üzemet és egy erőművet, továbbá évi 850 millió köbméter sótalanított vízet juttatnának Jordániának, Izraelnek és Palesztinának.

Jordánia a világ vízben legszegényebb 10 országa közé tartozik. Évi 500 millió köbméter vízzel van kevesebb a szükségesnél. A Holt-tenger a világ legmélyebben található és legsósabb vize, amelynek szintje a 60-as évek óta egyharmadával csökkent. Az ok az, hogy a Holt-tengerbe ömlő Jordán folyó vízéből túl sokat fordítanak öntözésre Jordániában és Izraelben.