Jordán: a legjobb orvosok kezében volt Kaszás Attila

Kaszás Attila
Kaszás Attila
Még nincs döntés a pénteken este elhunyt Kaszás Attila temetésének helyszínéről és időpontjáról – mondta el a Nemzeti Színház főigazgatója szombaton.

19:36: Rendhagyó Holdbeli csónakos holnap a Nemzeti Színházban

Színpadi fények helyettesítik Kaszás Attilát a vasárnapi Holbeli csónakos című előadásban. A Nemzeti Színház kegyeleti okokból állítja rendhagyó módon színpadra a darabot.
A szombati előadásokat nem tartották meg a színházban – közölte az intézmény főigazgatója.

Kaszás Attila öt darabban játszott ebben az évadban a Nemzeti Színházban. Ezekben helyettesítéssel tartják meg az előadásokat, egy kivétellel: a vasárnap délután háromkor kezdődő Holdbeli csónakos előadásban nem lesz beugró a színművész helyett. Világítási effektekkel oldják meg Kaszás Attila hiányát – mondta el Jordán Tamás. A főigazgató hozzátette: az előadás bevételét a család javára ajánlja fel a színház.

A keddi 12 dühös ember című darabban már a helyettesítő színész, Marton Róbert játssza a 4. esküdtet – tájékoztatott Jordán Tamás.
A Vígszínház és a Nemzeti Színház társulata, kiegészülve az Új Színház művészeivel, szombat este zártkörű összejövetelen emlékezik Kaszás Attilára. Március 30-án, pénteken este nyolctól pedig közös virrasztásra várják Kaszás Attila tisztelőit – hangsúlyozta Jordán Tamás

16:56: Vérkeringésének összeomlása okozta Kaszás Attila halálát
Légzési és keringési elégtelenség lépett fel Kaszás Attilánál pénteken este, vérkeringésének összeomlása okozta a halálát – mondta szombat délután újságíróknak az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) főigazgató-helyettese, Szikora István.
Az agyvérzés pillanatában, tehát hétfő este olyan agyi központot ért a vérzés, ami visszafordíthatatlanul kódolta a tragikus kimenetelt.
A Nemzeti Színház főigazgatója, aki szintén ott volt az OITI-ben tartott sajtótájékoztatón, elmondta: a család még nem döntött a temetésről. Jordán Tamás hozzátette: a Vígszínház és a Nemzeti Színház is saját halottjának tekinti a pénteken elhunyt színművészt.

12: 28: A Vígszínház méltó módon kíván megemlékezni Kaszás Attiláról

“Méltó módon szeretnénk megemlékezni Kaszás Attiláról” – közölte szombat reggel a Vígszínház ügyvezető igazgatója. Mádi Zoltán hozzátette, egyelőre nem tud konkrétumot mondani, ugyanis “még mindenkinek könnyes a szeme a Vígszínházban“.

“Próbálunk választ találni a történtekre, nem tudjuk feldolgozni” – mondta a Vígszínház ügyvezetője. Egy hete vasárnap még teltház előtt játszotta Benedetto szerepét a Sok hűhő semmiért című Shakespeare előadásban – mondta szerkesztőségünknek a Vígszínház ügyvezető igazgatója. Emellett még ott volt a másik legendás előadás, a Padlás, amiben szintén vendégművészként játszott Kaszás Attila.

Döntően a Vígszínházhoz kötődött a színművész, mondta Mádi Zoltán. A főiskola elvégzése után tizenöt éven át volt a társulat tagja. Egykori csoporttársai, barátai dolgoznak a Vígszínházban, akik még mindig nem hiszik el, ami történt – fogalmazott a Vígszínház ügyvezető igazgatója.

12 órás virrasztás Kaszás Attiláért

Péntek este hat órától szombat reggel hat óráig tartó virrasztást tartanak a Nemzeti Színházban Kaszás Attilára emlékezve.
Jordán Tamás elmondta, mindenkit várnak március 30-án este a Nemzeti Színházba, hogy együtt emlékezzenek a pénteken este 47 éves korában elhunyt színmûvészre. A Nemzeti Színház fõigazgatója hozzátette, este hat órára várnak minden emlékeznivágyót a Nemzeti Színház nagytermébe. Videóbejátszások segítségével, kép- és hangfelvételekkel idézik fel a Jászai Mari-díjas színmûvész pályáját. A megemlékezés, virrasztás szombat reggel hat óráig tart majd a színházban.

12:13: OKM: Komoly veszteség érte a magyar színházi világot

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) munkatársai osztoznak a család és a művésztársak Kaszás Attila halála miatt érzett fájdalmában – közölte a szaktárca szombaton. Kaszás Attila sikeres volt és népszerű, mégis képes volt megőrízni magánélete függetlenségét.

Nemrég azt nyilatkozta, hogy nagyon kijárt neki az a harmónia, ami az utóbbi években körülvette. “Közös veszteségünk, hogy ilyen rövid pálya jutott neki” – olvasható a közleményben.

Játszott drámát és zenés darabot, játszott Shakespeare-t, Csehovot meg rockmusicalt egyaránt, népszerű és jelentős filmekben szerepelt, és még be sem mutatták az ő főszereplésével készült ’56 csepp vér című filmet.

Felhívta magára a figyelmet minden műfajban, tehetsége előtört a Nemzeti színpadán éppúgy, mint az Operettszínházban vagy a filmvásznon.

Kaszás Attila elvesztésével komoly veszteség érte a magyar színházi világot – közölte az OKM.

11:06: Bognár László:Kaszás Attilabetegségét nem lehetett volna megelőzni

Ezt a fajta érfejlődési rendellenességet, ami Kaszás Attilának volt, nem lehetett volna sem felfedezni, sem megelőzni – mondta el a Nap-Kelte szombat reggeli műsorában az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) igazgatója. Dr. Bognár László hozzátette, ez egy “időzített bomba, mely bármikor felrobbanhat”.

Bárkivel előfordulhat ez a betegség – szögezte le a közszolgálati televízió reggeli műsorában az OITI igazgatója. Nincs előjele, a különféle vizsgálatok sem mutatják ki. A születés pillanatától hordozzuk magunkban ezt a fajta fejlődési rendellenességet.
Ennek a betegségnek nincs előjele, éppen ezért nem lehetett volna sem felfedezni, sem megelőzni Kaszás Attila esetében – fogalmazott az igazgató-főorvos.

Évente 1000-1200 ilyen eset fordul elő évente, mondta Bognár László. Ez becsült adat. Körülbelül 400 betegnél jön, jöhet szóba a sikeres idegsebészeti beavatkozás.
Bognár László hozzátette, Kaszás Attilánál mindent megpróbáltak, és az utolsó pillanatig sem adták fel a reményt, de a lehetőségek korlátozottak voltak.

10:00: Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet közleményt adott ki – Szikora Istvánnak, az intézmény főigazgató-helyettesének aláírásával:
“Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet vezetősége mély sajnálattal tudatja, hogy Kaszás Attilaszínművész minden orvosi erőfeszítés ellenére, ideértve a csütörtökre virradó éjszaka elvégzett tehermentesítő koponyaműtétet is, 2007. március 23-án 19 óra 40 perckor intézetünk intenzív osztályán elhunyt” – közölte Szikora István, az intézmény főigazgató-helyettese.

A 47 évesen elhunyt Kaszás Attila hétfőn este, a 12 dühös ember című előadás előtt kapott agyvérzést, azóta kómában volt. A Jászai Mari-díjas színész a Nemzeti Színház társulatának volt tagja.
“A 4. esküdt, Oszkár, Biberach, Thurzó főhadnagy, a holdbeli csónakos nincs többé” – olvasható a színház honlapján.
Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója közölte: Kaszás Attila a lehető a legjobb orvosok kezében volt.
Kaszás Attilát a Nemzeti Színház a saját halottjának tekinti – mondta a főigazgató. Jordán Tamás előzőleg a Magyar Televízió Nap-Kelte szombat reggeli adásában azt mondta, hogy a héten ezrével jöttek az aggódó üzenetek a színházhoz. Kiderült – fogalmazott -, hogy Kaszás Attilát a közönség és a szakma egyaránt osztatlanul szerette.