nem adta fel

2019.10.04. 22:09

Visszafordult a sok hó miatt Varga Csaba

Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója csütörtökön éjjel indult a 3-as táborból a 8167 méter magas Dhaulagirit csúcsa felé, de a folyamatosan gyarapodó hómennyiség miatt egy újabb csúcstámadás reményében a visszaereszkedés mellett döntött.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel az MTI-vel közölte, Varga Csaba többekkel együtt hétfőn indította meg a csúcsmászást a 8167 méter magas Dhaulagirin és már aznap feljutott a 6600 méteren kiépített 2-es táborba.

Az aggasztó hóhelyzet miatt másnap sokan a visszafordulás mellett döntöttek, sok helyen ugyanis derékig érő szűz hóban kellett felfelé haladni, ami rendkívül megnehezítette a mászók dolgát.

Az erdélyi magyar alpinista és alkalmi társa, egy angol hegymászó azonban vállalták a mászást és 7250 méteres magasságig verekedték föl magukat. Szerdán elsőként érték el a 7500 méteren kiépített, legfelső tábort is. Terveik szerint innen csütörtökön éjjel indultak volna a csúcsra, Varga Csaba angol mászópartnere azonban a visszafordulás mellett döntött. A Kalifa Alpin Csapat hegymászója ennek ellenére egyedül is nekivágott a csúcsmászás utolsó szakaszának.

Helyi idő szerint éjfélkor indult a 3-as táborból, de a folyamatosan gyarapodó hómennyiség miatt az erdélyi magyar alpinista vészjóslóan lassan haladt felfelé.

„Sajnos újra havazott, mindent beterített a friss hó, ennek következtében egy óra alatt alig 30 métert haladtam. Úgy döntöttem inkább visszaereszkedek és akklimatizációs körként tekintek erre a próbálkozásra, így még lehet esélyem egy erős csúcstámadásra, maradtak még hozzá tartalékaim” – idézi a közlemény a hegymászót.

Ha sikerül mászótársat találnia, aki szintén pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül indulna a csúcstámadásra a masszív hómennyiség ellenére, a relatíve kedvező mászóidő pedig kitart még néhány napot (amire az előrejelzések szerint van esély), akkor Varga Csaba újra megpróbálkozik a „Viharok hegyével”.

A Dhaulagirit többek között szeszélyes időjárása miatt sorolják a legveszélyesebb 8000-esek közé, magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült megmásznia 2006-ban és példaképéhez hasonlóan Varga Csaba is pótlólagos oxigén, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné elérni a csúcsot.

Borítókép: Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. szeptember 7-én, mielőtt elindult Nepálba, hogy megmássza a világ 7. legmagasabb hegycsúcsát, a 8167 méter magas Dhaulagirit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!