Jönnek az ingyentelkek – RTL Klub

Mivel nem vált be az egyforintos, itt az ingyen telek. A Tolna megyei Nagyvejkén bárki kaphat építési telket, aki cserébe letelepszik. A falu elöregedett, nincs iskola, se óvoda. Az elmúlt években már több településen adtak jelképesen, egy forintért telket, de a legtöbb ingatlant visszaadták, mert nem tudták négy év alatt beépíteni – számolt be az RTL Klub Híradója.

Egyforintos telkeket árultak egyebek mellett Tetétlenen két évvel ezelőtt. A Hajdú-Bihar megyei faluba az olcsó ingatlannal akartak új családokat csábítani, de hiába. A somogyi Ecsenyben szintén egy forint volt a telek, ám ezeket négy év alatt csak néhányan építették be. Aki viszont nem épített, annak vissza kellett adnia. Voltak, akik mégis ragaszkodtak az olcsó területhez, tőlük a bíróságon kellett visszavenni.

Akadt olyan falu is, ahol tényleg letelepedtek. Garay János, Mórágy polgármestere azt mondta: náluk négy építkezés is van, egy pedig már be is fejeződött.

A Tolna megyei Nagyvejken azonban úgy gondolják, talán az ingyen telek jobb lesz.
Pfaff Ferenc polgármester bízik benne, hogy a fiatalok családostól érkeznek majd a környékbeli városokból. Náluk ugyanis nagyon kevés a gyerek, most mindössze hat általános iskolás korú van. A falu elnéptelenedett, az ingyenes telektől reméli a fellendülést. Egyelőre két ingatlan van, de a polgármester azt mondja, ha kell, lesz több is.