Jön a tél. Kibírja-e az Avas szálló?

Jön a tél. Kibírja-e az Avas szálló?
Miskolc – A miskolci jegyző nem járhat el hatóságként, nem kötelezheti állagmegóvásra a tulajdonost.

Még javában tart a per a miskolci önkormányzat, és az Avas szállót tulajdonló Multicasa Consulting Kft. között, ez előreláthatólag az év végén ér majd véget, addig nem tud részletekkel szolgálni, tudtuk meg Dobos Tímeától, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől, akit több okból is kerestünk az ügy kapcsán. Egyrészt azért, mert a főutcai, rémes állapotban lévő épület felújítását annak idején azért is abba kellett hagynia a tulajdonosnak, mert nem tudott megegyezni az örökségvédelmi hivatallal. A hivatal ragaszkodott hozzá, hogy vissza kell bontani valamennyit a már elkészült épületből, mert nem felel meg az engedélyes terveknek, ezt viszont a tulajdonos nem fogadta el arra hivatkozván, hogy épp a hivatal engedélye alapján építette meg a vitatott részeket.

Rémes állapotban

A vita régóta húzódott. A múltkoriban érdeklődtünk az örökségvédelmi hivatalban az ügyről, ahol Sárközi Sebestyén műemlékvédelmi felügyelőtől megtudtuk, júliustól már nem a hatóság feladata a műemlékekkel kapcsolatos engedélyeztetés: átkerült a város jegyzőjéhez.

Ezt a hírt Dobos Tímea is megerősítette. Hozzáfűzte viszont, hogy mivel az érintett épületben Miskolc tulajdonos is, ezért Miskolc jegyzőjével szemben „kizárási ok áll fenn”, így másik építési hatóságot – Szendrő jegyzőjét – jelölte ki a kormányhivatal.

Mivel a szálló épületét borító háló is rettenetes állapotban van (félő, ez tovább amortizálódik a közeledő téllel), azt is megkérdeztük a szóvivőtől, hogy utasíthatják-e az épület tulajdonosát az állagmegóvási munkálatokra.

Dobos Tímea szerint mivel az önkormányzat is tulajdonos, így ez esetben sem járhat el hatóságként, nem kötelezhet a miskolci jegyző. Vagyis ez esetben is Szendrőn kell érdeklődnünk. Próbáltuk csütörtökön elérni Szendrő jegyzőjét (illetve aljegyzőjét), de eddig nem jártunk sikerrel, a témára visszatérünk.

ÉM-HM

 14 éve húzódik

Az Avas szállót 1997 végén (azaz 14 évvel ezelőtt) vásárolta meg a Multicasa Consulting, és kötelezettséget vállalt, hogy 1999. december 31-ig teljesen felújítja. Később (2005 novemberében írtuk) az önkormányzat beperelte a céget, hogy visszaszerezze az épületet. Ám a pert felfüggesztették, amikor aláírták a szerződést a Multicasa Consulting Kft.-vel, miszerint a tulajdonos mégiscsak felújítja az épületet. Később el is indult az építkezés, az építtetők folyamatosan megerősítették, tartani tudják a 2009. végi határidőt. 2009 őszén már ott a kétely az Észak cikkeiben, hiszen leállt az építkezés. Az építkezés 2010 tavaszán állt le 

Kapcsolódó cikkek:

Avas szálló: még tart a per

Miskolc – Év végére születhet elsőfokon ítélet a miskolci önkormányzat és az Avas szálló tulajdonosa közötti perben.

Letakarták az Avas szállót. Hogyan tovább?

Miskolc – A város az ingatlanszakértő véleményére vár és magánbefektetőt keres a tulajdonossal együttműködve.

Avas szálló: a per tart, a falak omladoznak

 Miskolc – Mennyit ér a szálló? – a visszavásárlás miatt fontos kérdésben kell döntenie a szakértőnek.

Perben a város és az Avas szálló tulajdonosa

Miskolc – Amíg a bíróság nem dönt, a város sem tud előrelépni, nyilatkozta az Észak-Magyarországnak a miskolci önkormányzat szóvivője.