Jön a szilveszter, figyeljünk a kutyusokra!

Vizsgálatra vár a kedvenc
Vizsgálatra vár a kedvenc - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Miskolcon és Borsod megyében az év 365 napján nyitva van a Miskolci Állatkórház. Így volt ez idén karácsonykor és így lesz ez az előttünk álló szilveszterkor is.

Jellegzetes esetek

– Ezek azok az ünnepek, amikor jellegzetesen problémás esetek jelentkeznek nagy számmal rendelési időben – mondta érdeklődésünkre dr. Puskás Gábor kamarai specialista állatorvos. – Leginkább emésztési problémák, túletetés és a csokoládéetetés problémái. Nagyon sok betegünk volt karácsonykor, a rendelési idő után órákkal tudtunk csak zárni.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Dr. Puskás Gábor felhívta a figyelmet a közelgő szilveszterre is.

– Jönnek a kocsonyacsontok, amire nagyon oda kell figyelni, hiszen emésztési problémát okozhat a kutyusoknál – hangsúlyozta. – Tartsuk ugyanazt az étrendet, mint a hétköznapokban, mert ezzel elkerülhetjük azt, hogy aznap vagy másnap szaladni kelljen az állatorvoshoz!

A szakember kiemelte a petárdázás és tűzijáték problémáját, amelyek veszélyt jelentenek a négylábú kedvencekre.

– Fontos! Ha tudom, hogy érzékeny a kutyám rá, akkor már előtte 3–4 nappal el kell kezdeni szednie az állatnak a nyugtatókat, amelynek számtalan fajtája kapható az állatgyógyszertárakban – emelte ki dr. Puskás Gábor.

Komoly sérülések

– Azaz nem elég aznap este beadni egy tablettát, mert azzal semmire nem fog menni a gazdi és félni fog a kutyus. Sajnos ekkor vannak komoly sérülések is, hiszen a kutyusok világgá szaladnak és többnyire kerítésen hasított sebeket szereznek.

– ÉM-JLI –