Sport

2011.08.16. 16:06

Párizs csak egy megállóhely

A francia főváros augusztus 23-28. között ad otthont a cselgáncs világbajnokságnak.

A francia főváros augusztus 23-28. között ad otthont a cselgáncs világbajnokságnak.

A magyar küldöttség szakágvezetője, Illyés Miklós már augusztus 20-án útra kel annak érdekében, hogy mire megérkeznek a versenyzők is, már minden a helyére kerüljön a szálláson és a technikai „dolgok” ügyében se legyen fennakadás.

– A sportolók több csoportban utaznak Párizsba – mondta a Miskolci VSC klubelnökeként és Gáspár Eszter edzőjeként is dolgoző szakember. – A vébén egyesületünket az 57 kilós Karakas Hedvig, valamint a 63 kilós Gáspár Eszter képviseli. Előbbi 23-án indul és 24-én versenyez, utóbbi 24-én repül és 25-én lép tatamira.

Külföldön és itthon

A zöld-fehérek kiválóságai az elmúlt hetekben számtalan külföldi versenyen, továbbá hazai és határon túli edzőtáborban hangoltak a világbajnokságra. Karakas a Dél-amerikai Világ Kupák után Horvátországban és Szlovániában készült, míg Gáspár ugyancsak Dél-Amerikában küzdött, majd Hamburgban dolgozott, végül Salgótarjánban „finomított”.

– Esztivel horvátországi táborozást is beiktattunk, de a térdsérülése ebben megakadályozta, így ezt a programot kihagyta – folytatta az országos szövetség szakágvezetője. – Remélem, hogy Párizsig teljesen felépül és szereplésén nyoma sem lesz majd a kisebb egészségügyi gondjának.

Karakas már világbajnoki harmadik helyezéssel is dicsekedhet, Gáspár ugyancsak járt vébén, de kiesett, helyezetlen maradt.

– Ezúttal nem rakunk elviselhetetlen terheket a lányok vállaira – célzott a sportolók esélyeire Illyés Miklós. – Egy szóval sem említjük, hogy érmet kell szerezniük, sőt konkrét helyezésben sem gondolkozunk. Az a legfontosabb, hogy egy évvel az olimpiai játékok előtt minél több ranglistapontot gyűjtsenek, stabilizálják helyüket a világranglistán! Hiszen az első lépcsőben kvalifikálniuk kell magukat az ötkarikás viadalra: ezt Hédi esetében már biztosra vehetjük, Esztinek azonban még sokat kell tennie Londonért. Azért egyébként természetesen nem haragudnánk meg, ha Párizsban nagyot dobnának, mert az soha nem baj, ha valaki már az olimpia előtt leteszi a névjegyét.

ÉM-KT


Szövetségi büdzséből

Illyés Miklós arról is beszélt, hogy az idei év legfontosabb versenye csak egy „megálló” számukra, ugyanis mindent Londonnak szentelnek alá.

– A saját helyzetem is nehéz, hiszen a szakmáért felelek és azt kell elősegítenem, hogy Hédi és Eszti egyaránt az olimpián nyújtsa majd élete legjobb formáját. Ugyanakkor anyagi szorításban is vagyok, hiszen ha valaki a világbajnokságon eljut a végelszámolásig, akkor onnantól kezdve szövetségi büdzséből utazik és egészen biztos lehet abban, hogy valamennyi jelentős viadalra eljut, míg ellenkező esetben csak akkor, ha sikerül pénzt szerezni. Tehát olyan ez, mint a kötéltánc...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!