Jön a jubileumi pálinka megmérettetés

A támogatók a gyümölcsfeldolgozás eszközeivel is megismerkedhettek
A támogatók a gyümölcsfeldolgozás eszközeivel is megismerkedhettek - © Fotó: ÉM
Onga – Megjelent a X. jubileumi Quintessence Pálinka és Párlatverseny versenykiírása.

A Quintessence Competicion az elmúlt években Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó pálinka-párlat megmérettetésévé nőtte ki magát, hisz évek óta jóval 1000 feletti nevezett minta (2018-ban 1739) érkezett a desztillátumok nagy ongai seregszemléjére határon innen és túlról.

Rang, szakmai elismerés

A verseny új kiírását Ongán, a Darvas Közösségi Ház és Múzeumban ismertette Takács László versenyigazgató a nagyközönséggel és a sajtó jelen lévő képviselőivel. A rendezvényen a pálinkaversenyt támogató számos cég képviselője is jelen volt, akik megismerkedtek a szervező Ongai Kulturális Egyesület új, ugyancsak a pálinkához kapcsolódó nagy megvalósítandó projektjével, egy ongai pálinkamúzeum kialakításával és a gyümölcsfeldolgozás eszközeivel is.

A 2019 januárjában megrendezendő versenyre mind a kereskedelmi főzdék, mind a bérfőzetők és a magánfőzetők pálinkáit és párlatait várják. A verseny díjazottjának lenni rangot és szakmai elismerést jelent, ahogy megtiszteltetés az is, ha valaki bekerül a bíráló-értékelő csapat tagjai közé.

„A zsűri felkészítő-kiválasztó tréningek novemberben lesznek Ongán” – tudtuk meg Takács Lászlótól.

A verseny részeként 2018 őszén ismét megjelenik a „Quintessence Pálinkás Könyvek” harmadik kötete, mely ismét országos terjesztésbe kerül és a korábban megjelent kötetekhez hasonlóan három fejezetre tagolódik, melynek nyomdai előkészítése folyamatban van.

A „Gyökerek – múlt” fejezetben a Quintessence Pálinkaverseny eddigi történetét dolgozzák fel. Az „Értékek – jelen” fejezetben a 2018. évi Quintessence Pálinkaverseny aranyérmes kereskedelmi tételeinek magyar és angol nyelvű ismertetésére kerül sor. A „Lehetőségek – jövő” fejezet a szűkebb pálinkás szakmának, de a szélesebb közönségnek is konkrét szakmai ismereteket szeretne nyújtani, hogy a pálinkáik még jobbak legyenek, az olvasók, a pálinkát készítők szakmai ismeretei bővüljenek. Ez alkalommal a 2016-ban megjelent fahordós érlelésről szóló tanulmány második részében az érlelés konkrét kutatási eredményeiről tájékozódhatnak azt olvasók. A fejezet másik tanulmánya egy sorozat második fejezete, amely a csonthéjas gyümölcsökből készített pálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba, kitérve a gyümölcsök és a versenyeken legtöbbször nevezett fajtatiszta pálinkák egyedi jellemzőire is.

ÉM


Amit a 2019. januári versenyről tudni kell

A verseny meghirdetésének köre: a határon innen és a határon túli magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék.
Nevezési minta: magán- és bérfőzetőknek fajtánként minimum 2×0,35 liter, kereskedelmi főzdéknek 3×0,35 vagy 2×0,5 liter.
Nevezési határidő és a minták átvétele: személyesen leadva 2019. január 8. 17.00 óra, 3562 Onga, Gyöngy­virág u. 4. 1. em. Postán az előbbi vagy a szervező egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).
További információk: részletes nevezési feltételek, versenyszabályzat, odaítélhető díjak, nyeremények, nevezési kategóriák, letölthető nevezési lap elérhető a http://quintessence-palinka.hu/hu/ és a www.okeonga.hu.weboldalon. További felvilágosítás kérhető e-mailben az oke.quintessence@gmail.com és a okeonga@upcmail.hu címen.


Koncert a fesztiválon
Gönc - Vidám volt a hangulat az elmúlt hétvégén Göncön, hiszen ekkor tartották a VIII. Gönci Pálinkafesztivált. – Híres gyümölcsünk a barack és természetesen az abból készült termékek. Ezeket szeretnénk minél ismertebbé tenni, hiszen ez fontos az ideérkező vendégeknek és az itt élő embereknek egy...

Illusztráció: tozsdeforum.hu
Füzér - Kilencedik alkalommal ünneplik a Szabad Pálinka Napját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren szombaton - közölték a szervezők az MTI-vel. Az eseményt már harmadik alkalommal kötik össze a füzéri várban tartandó Szent Mihály-napi programokkal. Horváth Jenő polgármester az MTI-nek felidé...