Jön a havazás – óvatosságra int a közútkezelõ, nagyobb készültségi fokozat a társaságnál

A közútkezelõ arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj, és elõtte mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról. Az elõrejelzés szerint megint havazhat, nemcsak a Dunántúlon, hanem az ország más részen is. A társaságnál ezért nagyobb készültségi fokozatra váltottak – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda délutáni közleményben..

Dél-Dunántúlon szerda estig akár 25 centiméternyi hó is hullhat, és megerõsödhet a szél, ezért hóátfúvásokra lehet számítani errefelé. Az ország más területein ugyancsak hullhat kisebb-nagyobb mennyiségû hó.

A közútkezelõ 77 üzemmérnökségének 3300 dolgozója váltott mûszakban, folyamatosan takarítják majd a havat. A munkát a fõúthálózaton kezdik, mert ott a legnagyobb a forgalom. Ha ezzel végeznek, utána mennek a mellékutakra. A letapadt hóból azonban maradhat a burkolatokon, ezért csak olyan jármûvel lehet biztonságosan közlekedni, amelyeket megfelelõen felkészítettek a téli idõjárásra – figyelmeztetnek a társaságtól.

Az elmúlt hetekben a szokottnál jóval több sót használtak fel a havazás miatt, ezért a közútkezelõ most a só mellett kevésbé hatékony anyagokat is bevet, például homokot vagy salakot. A sónál drágább kálcium-klorid oldatot ugyancsak használnak majd, de az megelõzéshez, vagy ahogy a közleményben fogalmaznak: preventív védekezésként.

Kedden megkezdték ugyan a só utánpótlását, de a rendelkezésre álló készletet szeretnék a lehetõ leghatékonyabban felhasználni. Ez azt jelenti, hogy elõször az utak legveszélyesebb szakaszait sózzák majd, vagyis a kanyarokat, emelkedõket, hidakat. A többi helyen pedig érdesítõ anyagokat szórnak ki.

A közútkezelõ arra kéri az autósokat, hogy tájékozódjanak az utak állapotáról, ha mindenképpen el kell indulniuk. Friss információt a Magyar Közút Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-24-00-ás telefonszámon valamint a regionális ügyeletektõl, amelyek elérhetõségei a www.kozut.hu internetes oldalon találhatóak meg.