Jól van az Afganisztánban megsérült magyar katona

Jól van a reggeli afganisztáni robbantásban megsérült magyar katona. Néhány napig még kórházban tartják megfigyelésben, ezután várhatóan visszatérhet a táborba.

A magyar katona a robbantásban a bal vádliján sérült meg könnyebben. Saját lábán szállt be abba az autóba, amely egy katonai kórházba vitte, jelenleg is ott van. Jól van, várhatóan azonban néhány napig még bent tartják megfigyelésen. Ezután parancsnokai és társai is elbeszélgetnek majd vele, hiszen a fizikai sérülésen túl, lelkileg is megviseli egy ilyen történés a katonákat – mondta el a Független Hírügynökségnek Nagy Andrea Éva, a Honvédelmi Minisztérium századosa. Hozzátette: a most még sérült katonának kell majd eldöntenie, hogy folytatja-e a szolgálatot, várhatóan visszatér majd a táborba.

A robbantás – magyar idő szerint – reggel hét órakor történt, amikor az afganisztáni Poli Kumriban működő magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) egy nemzetközi katonai delegáció látogatta meg. A vendégeket a magyar katonák elkísérték a város rendőr-parancsnokságra, ahol a helyi rendőrök képzési körülményeiről tájékozódtak. Az épület udvarán éppen az afgán rendőrök kiképzésével foglalkozó, nemzetközi civil csoport dolgozott, amelynek nem volt magyar tagja. Az udvaron ekkor történt a robbanás, melyet az eddigi vizsgálatok szerint feltehetően egy álcázott öngyilkos merénylő okozott. A robbanásban a civil kiképző csoport két tagja életét vesztette, egy pedig sérüléseket szenvedett. A delegációt kísérő magyar katonák közül az egyik sérült meg.