Jól sikerült pályázatok Perkupán

Akt.:
Az önkormányzat épülete már megújult
Az önkormányzat épülete már megújult - © Fotó: Ádám János
Perkupa – Az önkormányzat már megújult, de hamarosan az orvosi rendelő is követi majd.

Több beruházás is megvalósult, illetve megvalósulhat idén Perkupán, amelynek köszönhetően nem csak szépülhet, hanem gazdaságosabban is működhet a település.

Az operafesztivált is még inkább támogatni tudjuk.” Molnár Zoltán

Energetikai fejlesztések

– Próbáltunk minél több pályázatot beadni a település gazdaságos üzemeltetése érdekében. Meghatározó kérdés számunkra a rezsi, és egyébként is a funkcionálisan fontos dolgokra szoktunk pályázni. Így adtunk be két TOP-os pályázatot is, az egyiket a hivatal megújítására, a másik pedig az egészségház, vagyis az orvosi rendelő épülete korszerűsítésére – mondja Molnár Zoltán a település polgármestere.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A hivatalban homlokzat és födémszigetelés, illetve napelem rendszer kialakítása történt meg, amely már a beruházás végén az auditoknál tart. Biomassza fűtés állt üzembe, amely már az óvodában évek óta működött, így onnan volt tapasztalatuk arról, milyen megtakarítást jelent. Az óvodában több lépésben, nagyrészt saját forrásból valósult meg az energetikai fejlesztés csoportszoba és konyha fejlesztéssel megtoldva.

Az egészségügyi központ felújítása egészségügyi fejlesztésként valósulhat meg az energetikával összekötve, majd hatvan millió forintos támogatással. Nyílászáró csere, homlokzati és födém szigetelés valósulhat meg, ami ráfér az épületre. Ugyanis egy többször bővített, energetikai szempontból elavult épületről van szó, amelynek most az akadálymentesítését is sikerül megoldani, ami régi nagy vágyuk volt a településen élőknek.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Sikerült egy útszakasz burkolatfelújítását is megpályázni nyolc millió forint értékben, illetve kis léptékű településfejlesztésben a művelődési ház fűtéskorszerűsítését pályázták meg sikeresen. Itt a régi konvektoros fűtést állítják át gázkazánra és így a kihasználtságát is bővíteni tudják. jelenleg ugyanis szinte lehetetlen felfűteni, így téli időszakban nem használják az épületet. Itt 1,25 millió forintot sikerült elnyernünk, de ehhez még nagyjából egymillió forint önerő kell, hogy megvalósulhasson, amit szeretnének.

A Vidékfejlesztési Programban Perkupa külterületén Dobódél településrészt kötik össze Bódvarákó településrésszel.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Az út valamikor az országos közúthálózat része volt, most úgy tűnik szilárd burkolatúvá tudjuk tenni és egy hosszabb szakasszal össze tudjuk kötni a két települést, ami elsősorban a gazdálkodók, a turisták, a nemzeti park, illetve a lakosság részére jelent majd nagy előnyt – magyarázza a polgármester.

Ehhez fog kapcsolódni egy gépbeszerzés is, a projektre pedig összesen majd százmillió forintot fordíthatnak.

Közösségfejlesztés

A Digitális Jólét Programban is támogatásra jogosultak lettek, Szendrő gesztorságával pedig beadtak egy közösségfejlesztési nagy projektet, amelynek kapcsán vannak jó elképzeléseik közösségfejlesztés, közösségépítés szempontjából.

– Ezen belül reményeink szerint az operafesztivált is még inkább támogatni tudjuk, amely már visszatérő nagy eseménye a településnek, és megvalósulhat Szegedi Csaba operaénekes, a rendezvény kitalálójának nagy álma, hogy egyszer nemzetközivé nője ki magát ez a rendezvény – adott hangot reményének Molnár Zoltán.

– HI –