Hajdú-Bihar

2012.09.10. 07:26

Hogyan lehet házilag tartósítani vegyszerek és cukor nélkül?

Debrecen - Szombaton ismét a Kikelet Waldorf Óvodában gyűltek össze az Ökobaba Klub tagjai Madarász Tünde klub háziasszony, babahordozási és öko-életmód tanácsadó vezetésével.

Debrecen - Szombaton ismét a Kikelet Waldorf Óvodában gyűltek össze az Ökobaba Klub tagjai Madarász Tünde klub háziasszony, babahordozási és öko-életmód tanácsadó vezetésével.

A klubban hasonló érdeklődésű családok találkoznak, közös témáik a természetes babagondozással, kötődő gyermekneveléssel és öko-tudatos szemlélettel kapcsolatosak.

Elkerülni, hogyan?

A túlzott édességfogyasztás károsítja a fogakat, hosszú távon túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezet, amely gyermekkorban lelki sérüléseket is okozhat a szocializálódás során. Átformálja az étkezési szokásokat, melynek köszönhetően az egészséges, de kevésbé édes ételeket a gyermek visszautasíthatja. Cukorbetegség, viselkedési zavarok (pl. hiperaktivitás, agresszivitás) is kialakulhatnak az ingadozó vércukorszint miatt. A sok édesség következménye lehet az, hogy a kisgyermek általában ragaszkodik az ilyen típusú élelmiszerekhez és az egészségesebb főzelékféléket, húsokat sokszor elutasítja. Tudatos odafigyeléssel és neveléssel mindezek megelőzhetők.

Miután tisztázták, miért is kell kerülni a túlzott cukorfogyasztást gyermekkorban, rátértek arra, hogyan lehet házilag tartósítani vegyszerek és cukor nélkül. Befőzni másként is lehet, azaz cukor és tartósítószerek nélkül. Ugyanis nem ezek a „segédanyagok” tartósítanak, hanem maga az eljárás. A hangsúly a tisztaságon van, tiszta üvegek, tiszta kupakok, néhány percig főzött gyümölcs. Ezáltal a mikroorganizmusok elpusztulnak, és a készítmények eltarthatóvá válnak.

Az anyukák saját készítésű ételekkel érkeztek, az apróságok cukor nélküli szilvalekvárt is kóstolhattak. Ők ismerik az így készített ételeket, megszokták, hogy az anyukájuk lehetőleg cukor, szalicil és nátrium benzoát nélkül zárja le a befőttesüvegeket. Madarász Tünde receptjéből viszont kiderült, hogy szinte csak ez a különbség a szokásos módszerekhez viszonyítva. – Rendkívül fontos az üvegek, a befőttes kupakok csírátlanítása, amit kifőzéssel végzünk. Ezzel a recepttel nem aratunk sikert, ha nem figyelünk oda az üvegek gondos tisztítására. Mosogassuk hát el gondosan az üvegeinket, akár enyhe ecetes vízzel is átöblíthetjük, hiszen annak is fertőtlenítő hatása van. A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott gyümölcsöt megfőzöm. Nem szükséges szétfőzni, ugyanis minél tovább fő, annál több bomlik el a benne lévő hőérzékeny anyagokból. Elég ha néhányat rottyan. Ezzel már csírátlanítottam, vagyis a romlását előidéző mikroorganizmusokat elpusztítottam. A forró lekvárt egy tiszta merőkanállal az üvegekbe merem, amelyek száját ezután tisztára törlöm, és azonnal lezárom. A dunsztot előre elkészítem, azaz alul-felül pokróc, felül pedig még lehet egy paplan is, és két napig hagyom kihűlni.

A befőtt

Ha befőttet készítek, a gyümölcsöt közvetlenül az üvegbe teszem, majd annyi vizet öntök rá amennyi elfedi. Az üvegeket egy nagy lábosba teszem, majd a lábosba annyi vizet öntök, hogy ne folyjon be az üvegek száján. A kupakokat elmosom, majd lazán az üvegekre helyezem – de nem csavarom még rájuk. Az edényben lévő vizet felforralom, és addig forralom, míg az üvegekben is elkezd gyöngyözni a víz. Ekkor kiveszem a befőtteket, a kupakokat rájuk csavarom, és dunsztba teszem két napra.

Tanácsok szülőknek

· Válasszunk olyan termékeket, melyek nem tartalmaznak sok hozzáadott cukrot. Kalciumforrásként az édes tejdesszertek helyett inkább natúr tejtermékeket adjunk a kisgyereknek.

· Édesítésre használjunk mézet, gyümölcscukrot (fruktózt) vagy csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét

· Készítsük magunk a család desszertjeit. Pl. kiváló édesség a gyümölccsel és mézzel összekevert joghurt, vagy az aszalt gyümölcsökkel sütött zabpelyhes keksz

· A látogató rokonokat, barátokat előzetesen megkérhetjük, hogy ne hozzanak édességet ajándékba. A kirakós vagy a képeskönyv maradandóbb emlék lesz a gyerek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!