Jól használható az ecet védekezésre a kertben

A paradicsomnál is hatásos az ecet
A paradicsomnál is hatásos az ecet - © Fotó: AFP
Borsod-Abaúj-Zemplén – Újabb alternatív növényvédelmi ható­anyagot mutatunk be.

Következzen rovatunk sorozatában az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok közül a következő, hatodik bemutatása, amely nem más, mint a háztartási ecet.

Az ecet gomba- és baktériumölő hatással rendelkező csávázó- és fertőtlenítőszer. Így felhasználható a búzafélék magjainak csávázására kő- és portüszögök ellen, az árpa magjainak pirenofórás levélcsíkosság ellen. Zöldségfélék közül a sárgarépa, paradicsom és paprika, valamint káposztafélék magjainak kezelésére a baktériumok és gombák okozta fertőzések ellen szabad földön és hajtatott körülmények között használható fel. A csávázást a háztartási ecet 5–10 százalékos töménységű, és vízzel 1:1-es arányú keverékével szükséges végrehajtani. A magvakat vetés előtt közvetlenül a készítmény oldatába kell meríteni, majd rövid áztatás után kivenni. A gabonafélék csávázásához 100 kg maghoz egy liter oldatot kell felhasználni.

Az ecet nagyszerűen használható még fertőtlenítésre, így például a vágóeszközöknél a gesztenye, juhar, rózsafélék, platénfélék, szilfélék, dísznövények baktériumai ellen. A fertőtlenítéshez 50 ml 8 százalékos töménységű háztartási ecetet 1 liter vízben kell feloldani.

A metszésre és fűrészelésre szolgáló eszközöket minden használat előtt, de naponta legalább egyszer a készítmény oldatával le kell mosni, majd fél percig száradni hagyni.

– ÉM-HI –