Jöhetnek a befektetők Mátészalkára

Jól ismerik a közvéleményt, a lakosság igényeit. Ebből kiindulva kéréssel fordultak a Magyar Energia Hivatalhoz, a MÁV Rt. vezérigazgatójához, a közelmúltban a miniszterelnöknek írtak levelet.

 

A mátészalkai Társadalmi Egyesületek Szövetségének vezetőiről van szó.

Neves előadók

A szerteágazó tevékenységet folytató civil szervezet nem csak a mátészalkaiak, hanem a környékbeliek érdekeit is képviseli. A szövetség elnöke Seres Miklós. Tőle kaptunk közérdekű információkat. Mindenek előtt elmondta, hogy pártoktól függetlenül fejtik ki tevékenységüket, a 11 fős elnökség irányítása mellett. Most az országos szövetséghez tartoznak, de önállósodni akarnak. Az alapszabály most készül, jogászok bevonásával. Szeptemberben küldöttértekezletet tartanak, várható, hogy ott fogadják el a vadonatúj alapszabályt.

Az önállósodásra nem formai, vagy egzisztenciális okokból törekednek. Önálló civil szervezetként pályázatokat nyújthatnak be különböző célok támogatására. Jól jönne egy kis támogatás az irodájuk bővítésére, korszerűsítésére. Minden rendezvényükön telt ház van, nagy az érdeklődés. Különböző neves előadókat hívnak meg a rendezvényekre. Mátészalka városrendezési terve volt a napirenden, erre a fórumra meghívták Veres István megyei főépítészt. Az oktatás szerepelt napirenden, ezen a rendezvényen résztvett HajduSándor, a megyei pedagógiai intézet igazgatója. A fórumokon elhangzott véleményeket, javaslatokat továbbítják az önkormányzatnak, vagy más illetékeseknek. (Seres Miklós tagja a városi önkormányzat képviselő testületének, így a testületi üléseken hasznosítani tudja az információkat.) Az információk, a vélemények továbbításával hozzá járulnak a gondok megoldásához.

Lehet pályázni

Mátészalkán megszü tették az áramszolgáltató E.ON ügyfélszolgálati irodáját. Sok – sok ügyfél háborgott emiatt, ezért küldött a civil szervezet levelet az energia hivatalhoz. A hivatal válaszát nem fogadták el, ezért ősszel aláírás gyűjtést szerveznek az iroda visszaállítása érdekében. A miniszterelnöknek írott levélben azt kérdezték: A Mátészalkai Ipari Parkban mikor lesz jelentős munkahelyteremtő beruházás? A levélre a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszolt. A válaszból kiderült, az ipari parkok fejlesztésére idén még lehet pályázni, a mátészalkaiak is pályázhatnak. Jövőre megyénk bekapcsolódik az autópálya hálózatba,ezt követően a befektetők szívesebben jöhetnek Mátészalkára.

– Nábrádi Lajos –