Jogvédők bírálják a jogvédő bíróság döntését

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és a Horvátországi Helsinki Bizottság (CHC) közös sajtóközleményben ítélte el az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, miszerint a horvátországi Medimurje megye iskoláiban a roma gyerekek külön osztályba való járatása nem szegregáció. Szerintük a Bíróság nem vett figyelembe döntő bizonyítékokat arra nézve, hogy valóban rasszista indítékok állnak a szegregáció mögött.

“Sajnálatos tény, hogy a strasbourgi bíróság kihagyott egy ilyen, rendkívül fontos lehetőséget arra, hogy megerősítse azt, hogy a romák iskolai szegregációja továbbra sem elfogadható Európában” – mondta el az ERRC jelenlegi igazgatója, Savelina Danova.

Mohácsi Viktória, EP-képviselő és az ERRC tanácsának tagja szerint “ez az ítélet megmutatta, hogy a romák által benyújtott, a romaellenes indítékokat megerősítő bizonyítékokat, még az Emberi Jogok Európai Bírósága sem veszi komolyan.”

Az ERRC és a CHC még 2004 decemberében kereste meg az emberi jogi bíróságot. Akkor azzal fordultak a bírósághoz, hogy a szóban forgó iskolákban külön romaosztályok vannak, és az ezekbe járó gyerekek alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek. Ezt a szegregációt a helyi nem-roma lakosok ráadásul támogatták.

A bíróság szerint azért hoztak létre külön osztályokat a roma tanulóknak, mert azok nem beszélték elég jól a horvát nyelvet. A CHC bizonyítékai azonban ezt cáfolják, mert az érintett gyerekeknek jó jegyeik voltak horvát nyelvből. Azt is kritizálják, hogy a bíróság nem vette figyelembe a 2002-es és 2003-as romaellenes tüntetéseket, valamint a horvát ombudsmani jelentéseket és más nemzetközi jogvédő szervezetek sorozatos jelentéseit a horvátországi létező szegregációról.