Jogszerűen lőttek a rendőrök Szátokon

Jogszerűen használták fegyverüket a rendőrök szerdán este a Nógrád megyei Szátok településen, ahol egy ittas társaság támadt rájuk. Ezt állapította meg a parancsnoki kivizsgálás. A rendőrök három figyelmeztető lövést adtak le. Az ügy miatt a Nógrád megyei főkapitány és a rétsági rendőrkapitány megbeszélést kezdeményezett a szátoki polgármesterrel és a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjével a helyzet kezelésével kapcsolatban.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, figyelmeztető lövésekkel tudták csak megállítani a rendőrök egy autó utasait, akik rájuk támadtak szerdán kora este, amikor igazoltatták őket a Nógrád megyei Szátok településen. Mikor az autót megállították, a vezető elismerte, hogy ivott, ezután támadtak az utasok és a közben oda érkező környékbeliek a rendőrökre. A támadókat a figyelmeztető lövések és a mindvégig a tömeget csillapító helyi kisebbségi önkormányzati képviselő segítségével sikerült megállítani. Öt embert állítottak elő.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a “lőfegyver használatnak nem minősülő figyelmeztető lövés szükséges, jogszerű, szakszerű és arányos volt”. Enyhébb kényszerítő eszköz alkalmazása a túlerő és az elkövetők ittas állapota miatt eleve kilátástalan volt.

Az előállítottakat is kihallgatták, akik elmondták, hogy aznap nagyon sok tömény alkoholt ittak. A nyomozás eddigi állása szerint hivatalos személy elleni erőszakkal egy 30 éves és egy 27 éves szátoki és egy 29 éves romhányi férfi gyanúsítható. A legagresszívabb a romhányi férfi volt, akit a csoport vezetőjeként, ha elítélnek, akár 8 évet s kaphat, míg társait akár 5 évre is ítélhetik. Ellenük a Salgótarjáni Nyomozó Ügyészségen indul eljárás. A komolyabb sérülés elkerülésében a rendőröknek egy a többiekkel utazó szintén ittas, de józanul gondolkodó férfi is segített, ő megpróbálta csillapítani dühöngő társait.

A megállított autó sofőrje, aki miatt az egész intézkedés kezdődött, nem vett részt a támadásban, hanem elmenekült az autójával – egyébként továbbra is ittasan. Ellene emiatt indul eljárás.

A rendőröknek a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője is segített az intézkedés közben az autó és a rendőrök köré csoportosuló körülbelül 80-100 fős tömeg megnyugtatásában. A helyzet rendezése érdekében Szabó Jenő megyei főkapitány és Gubó Zoltán rétsági rendőrkapitány péntekre megbeszélést kezdeményezett a szátoki polgármesterrel és a kisebbségi önkormányzat vezetőjével.