Jogsértően zárták ki a fideszes képviselőket Gyöngyösön

Az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal határozatának végrehajtására szólította fel a gyöngyösi Fidesz-frakció a hevesi város vezetőit. A hivatal jogsértőnek nyilvánította ugyanis a helyi képviselőtestület augusztus 29-i határozatát, amellyel minden fideszes képviselőt eltávolítottak az önkormányzati bizottságok éléről, és megszüntették felügyelőbizottsági tagságaikat is. A Fidesz nyilvános bocsánatkérést is vár az ügyben az MSZP-frakciótól – derül ki Tatár László gyöngyösi frakcióvezető csütörtöki közleményéből.

A bizottsági tagokat azután zárta ki a helyi MSZP, hogy fideszes képviselők csatlakoztak ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amelyet az Apollo Tyres cég Gyöngyösre tervezett gumigyárával kapcsolatban szerveztek.

Hiesz György, a város szocialista polgármestere a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta: szerinte teljesen törvényesen jártak el az augusztus végi ülésen. Úgy vélte: ok-okozati összefüggés van a befektető visszalépése és a fideszes népszavazási kezdeményezés között, ezért szerették volna felelősségre vonni az ellenzéket. A polgármester szerint az Apollo visszalépésével olyan súlyos veszteségek érték a várost, amelyeket csak évtizedek alatt lehet kiheverni.

A világ egyik legnagyobb gumigyártója szeptember közepén jelentette be, hogy nem valósítja meg gyöngyösi beruházását, ami egyébként csaknem 200 millió eurós befektetést, és körülbelül ezer új munkahelyet jelentett volna. Az indiai cég annak idején azt mondta: a kivonulással “meg kívánja előzni, hogy a népszavazás megossza a helyi lakosságot”.

A Független Hírügynökség kereste a közigazgatási hivatal határozatával kapcsolatban Gyöngyös polgármesterét, de egyelőre nem érte el.