Jogsértések – Gyurcsány Ferenc korlátozta Bene László jogköreit?

A 2006. október 23-i események után Gergényi Péter budapesti főkapitány beadta nyugdíjazási kérelmét, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magához hívatta és felkérte, hogy vonja vissza azt – mondta Bene László a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlament albizottság pénteki ülésén. Az akkori országos rendőrfőkapitány közölte, Gergényi nyugdíjaztatásával ő is és az akkori igazságügyi miniszter is egyetértett, de Gyurcsány Ferenc közbelépése után már nem lehetett felelősségre vonni Gergényit. Bene László a bizottság kérdésére hozzátette: a miniszterelnöki kérés miatt úgy érezte, hogy korlátozták a jogkörét, nem kérték ki a véleményét. Bene Lászlót korábban már hívták az albizottság ülésére, azonban nem érték el, ez csak most sikerült és a volt országos főkapitány meg is jelent. Kifogásolta azonban, hogy a bizottság egyes tagjai olyan kijelentéseket tettek, amiben felhívták az állampolgárokat, hogy “állítsák elő” őt. Ezt korábban Gaudi-Nagy Tamás mondta egy sajtómegszólalásában. Bene László szerint ezzel az albizottság tagja bűncselekményre szólított fel és megsértette az emberi jogait is.

Az albizottság elsősorban a felelősségre vonások elmaradásának okára volt kíváncsi, illetve arra, hogy miért volt külföldön a főkapitány a tévészékház ostroma idején, 2006. szeptember 18-án. Bene László ez utóbbi kapcsán elmondta, hogy az Interpol közgyűlésén, hivatalos úton volt, de ahogy értesült a hazai eseményekről – néhány rövid, telefonos értesítés alapján, amit helyettesétől kapott – azonnal megszervezte hazaútját és két nap múlva itthon volt.

A felelősségi kérdést két részre bontva válaszolta meg a volt főkapitány. A parancsnokok, rendőri vezetők felelősségre vonását azért nem szorgalmazta, mert úgy vélte, először a rendőrséget kell olyan állapotba hozni, hogy többet ne fordulhasson elő a tévészékház ostrománál tapasztaltakhoz hasonló. Az azonosítót nem viselő rendőrök kapcsán pedig azért maradtak el a felelősségre vonások, mert akkor tömegesen kellett volna eljárásokat indítani. Az azonosítók viselésére egyébként utasítást adott ki és az eligazításokkor még meg is voltak ezek az azonosítók a rendőrökön.

A bizottság szerint a volt főkapitány által említett utasítás nem egyértelmű, bár a függeléket, amelyben Bene László szerint minden pontosan le van írva, nem látták. Az azonosítás kérdése egyébként később a rohamsisakra festett számokkal oldódott meg, amire szintén Bene László adott utasítást.

Gergényi Péter, akkori budapesti főkapitány ellen a bizottság adatai szerint büntetőeljárást rendelt el a katonai ügyészség, ez a későbbi országos főkapitány, Bencze József egy jelentéséből derült ki. Az elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt azért indult eljárás, mert a székházat a vizsgálatok szerint meg lehetett volna védeni és meg lehetett volna előzni a véres összecsapásokat is. Az ügyet bűncselekmény hiányában zárták le még 2006 decemberében.

Bene László nem emlékezett erre az eljárásra, bár mint mondta, ha gyanúsítottként hallgatják ki Gergényit, azt jelentenie kellett volna. Mint mondta, Gergényi maga kérte nyugdíjazását, ezzel a lépéssel Bene László és az akkor rendészeti miniszter is egyetértett. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök azonban azt kérte, hogy maradjon a posztján, aminek Gergényi eleget tett. Bene László a bizottság kérdésére hozzátette: úgy érezte, ezzel a döntéssel “korlátozták a jogkörét, nem kérdezték meg a véleményét.”

Szóban jelezte ezt a miniszterelnöknek, aki azt mondta, hogy akkor az a lehetősége van, hogy lemond az országos főkapitányi posztról. Bene ezt meg is tette, de Gyurcsány őt is kérte, hogy maradjon. Nehéz döntés volt és “elkövettem azt a hibát, hogy igent mondtam” – fogalmazott Bene László. Gergényivel kapcsolatban azt is közölte, hogy úgy érezte, Gergényi a miniszterelnöktől “olyan támogatást kapott, ami ellehetetlenítette a fegyelmi eljárást.” Bene László kijelentette azt is, hogy utasítást ettől függetlenül nem kapott a miniszterelnöktől arra, hogy ne indítson eljárást Gergényi ellen.

Az albizottsági ülésen felmerült, hogy a rendőrök a 2006-os eseményeket követő eljárásokban “összezártak”, elhallgattak dolgokat, nem tettek vallomásokat egymásra. Bene László ezzel kapcsolatban azt mondta: félnek, mert 20 éve nem történik más, minthogy vezetőiket leváltják, kirúgnak olyan embereket, akik most úgy kellenének, “mint egy falat kenyér.” “Most is ez zajlik”- mondta a volt főkapitány hozzátéve, hogy az első Orbán-kormány idején nem volt ilyen jelenség. Szerinte a rendőrök úgy érzik, hogy nem a törvény uralkodik felettük, hanem politikusok és pártok.

A meghallgatás után Gulyás Gergely az albizottság elnöke és Révész Máriusz, az albizottság fideszes tagja újságírók előtt elmondták, hogy a meghallgatások alapján a főkapitány azt érezhette, hogy Gergényi érinthetetlen és a jogkör elvonás eredményeként nem járhat el vele szemben. Révész Máriusz szerint Bene Lászlót nem terheli felelősség az egyes rendőrök túlkapásai miatt, azért azonban igen, hogy a szeptemberi eseményeket nem követték felelősségre vonások, mert azzal lehet, hogy az október 23-i rendőri túlkapásokat is meg lehetett volna akadályozni.
hirdetés


hirdet�s