Jogsértéseel vádolja a minaret-ellenes plakát készítõje a francia szélsõjobbosokat

Egy svájci cég beperli a francia Nemzeti Frontot, mert szerinte a szélsõjobboldali mozgalom ellopta az ötletét, amikor felhasználta a cég minaret elleni poszterét.
Alexander Segert Goal nevû grafikai cége készítette azt a plakátot, amit az úgynevezett minaret-ellenes mozgalom aktivistái használtak a november végi népszavazás elõtt Svájcban.

A svájci szavazók 57,5 százaléka mondott nemet november 29-én az új minaretek építésére. A népszavazást a szélsõjobboldali Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezésére tartották. A 26 svájci kanton közül csak négyben utasították el a kezdeményezést. A referendum eredményét a muzulmán országokban általános felháborodással fogadták, de maga a svájci kormány és az üzletemberek is hevesen ellenezték azt.

Svájcban jelenleg 400 ezer muzulmán hívõ él, többségük Törökországból vagy a Balkánról származik. A hívõk az ország körülbelül kétszáz mecsetében gyakorolhatják vallásukat, amelyekhez négy minaret tartozik. A már meglévõ építményeket a népszavazás eredménye ellenére sem kell lebontani.

A plakáton egy nõt látni, az arcot elfedõ fekete burkában, mellette a svájci zászlóval, amelyet rakétaszerûen kiemelkedõ fekete minaretek borítanak. Tavaly õsszel még a bázeli kantonális vezetõk betiltották a plakátot mondván: “rasszista vagy nemi diszkriminációt” sugalmaz. A minaret-ellenzõk erre azt válaszolták, hogy a plakáttilalom “hamarosan a demokrácia teljes megszüntetéséhez” vezet Svájcban.

A plakátkészítõ svájci cég azért perli a francia Nemzeti Frontot, mert szerintük az õ plakátjuktól csupán egy dologban különbözik a szélsõjobboldali mozgalom posztere: azon nem svájci, hanem algériai zászló van, ami Franciaország térképét borítja.. Segert lopással vádolja a Nemzeti Frontot, amely tagadja ezt.