Jogosan kért pénzt egy hozzátartozótól a boncmester? – Heti Hírnök

Pénzt kért a boncmester egy miskolci kórházban a halott felöltöztetéséért a hozzátartozótól, írja a regionális hetilap. Ha a beteg a kórházban hal meg, a TB finanszírozza az öltöztetés költségeit. Ha balesetben – mint ahogy ebben a konkrét esetben is -, akkor valóban szoktak pénzt kérni a boncmesterek, hiszen ennek elvégzése nem a kórházi dolgozók munkaköri kötelessége – írja a Heti Hírnök.

Az újság utánajárt annak, hogy egyes kórházakban már van kísérlet arra, hogy a kórbonctani költségeket is árjegyzékbe foglalják és kifüggesszék. Egyelőre azonban ez sehol sem történt meg.
A miskolci önkormányzat elkészítette a kórbonctani osztályokon kötelezően kifüggesztésre kerülő, az elhunytak öltöztetésével kapcsolatos tarifát. Ezt a kórház által kiállított számla ellenében a hozzátartozóknak kell fizetniük.

Az egyik kórház igazgatója szerint ebből jelentős bevételre nem számíthat egyetlen kórház sem, hiszen a kórháznak is meg kell fizetni a dolgozókat, akik ebben a munkában részt vesznek -írja a lap.