Jogerõs ítélet a roma kárpótlások ügyében

Megszületett az elsõ jogerõs ítélet a roma kárpótlások ügyében. A Gyõri Ítélõtábla csütörtökön másodfokon 5 év börtönre ítélte a pankaszi cigány kisebbségi önkormányzat volt vezetõjét csalás és közokirat hamísítás miatt. Társát, bûnsegédként 2 év letöltendõ szabadságvesztésre ítélték. Mindkét vádlott esetében az ítélõtábla súlyosbította a korábban kiszabott büntetést. A két férfi a vád szerint Vas megyébõl jogtalan kártérítési igényléseket nyújtott be az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amely a második világháborúban Ausztriába hurcolt romáknak nyújtott egyszeri támogatást. A két férfi közbenjárásával csaknem 60 millió forintot fizettek ki olyanoknak, akiknek ez nem járt volna.

Mint ismert az Osztrák Szövetségi Kormány egyszeri pénzjuttatásban részesítette azokat, akik a nemzeti szocialista rendszer idején az Osztrák Köztársaság területére deportáltak és ott rabszolga- vagy kényszermunkára köteleztek. A kárpótlásokat az Osztrák Megbékélési Alap nyújtott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány közremûködésével. A vád szerint a most elítélt két férfi haszonszerzés céljával, hamis adatokat tartalmazó igényléseket nyújtott be.

Horváth Józsefet, a pankaszi cigány kisebbségi önkormányzat korábbi elnökét elsõfokon 3 és fél év börtönre ítélték és vele szemben 1,3 millió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el. A csütörtöki ítélettel a börtönbüntetést 5 évre emelték. Társa Huszár János korábban felfüggesztett börtön büntetést kapott, és 2,9 millió forint értékû vagyonelkobzásra ítélték. Most ezt 2 év letöltendõ szabadságvesztésre módosították.

A másodfokú eljárás során egyébként mindketten azzal védekeztek, hogy õk csak segíteni akartak az embereken és nekik nem volt kötelességük, ellenõrizni a benyújtott igénylések jogosságát, csak pecséttel ellátva továbbítaniuk kellett a MAZSÖK-nek.

Jogtalan kifizetések miatt egyébként az országban több helyen is folyik eljárás, de jogerõs ítélet ez idáig még sehol sem született.