Jogerõs ítélet a Globex-perben

A Globex vezetõinek büntetõperében megismételt eljárás után újabb másodfokú ítéletet hirdetett a Fõvárosi Ítélõtábla csütörtökön. Postáné Vellai Györgyike 6 év börtönt, Vajda László pedig 4 év börtönt kapott. Ez az ítélet lényegesen súlyosabb, mint a Fõvárosi Bíróság 2006 december 2 és fél éves, illetve 1 év 8 hónapos ítélete, de enyhébb, mint a Fõvárosi Ítélõtábla azóta hatályon kívül helyezett 2008 februári ítélete, amelyben a két vádlott 7, illetve 6 évet kapott. A csütörtöki ítélet jogerõs.

A Globex cégcsoport 10 vezetõjét 2006. december 16-án ítélte el a Fõvárosi Bíróság elsõ fokon. Akkor Postáné Vellai Györgyikét sikkasztásért, csalásért, hûtlen kezelésért és magánokirat-hamisításért 2 év 6 hónapi börtönre ítélték, Vajda László pedig 1 év 8 hónapot kapott. Másodfokon 2008 februárjában Postáné Vellai Györgyike 7 évet, Vajda László pedig 6 évet kapott. Ezt az ítéletet a Legfelsõbb Bíróság 2009. január 28-án hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a Fõvárosi Ítélõtáblát.

A Fõvárosi Ítélõtábla a megismételt eljárás során újraértékelte 58 kisbefektetõ ügyét, akiket összesen körülbelül 300 millió forint kár ért. Tóth Éva bírónõ az ítélet indoklásakor felsorolta a károsult önkormányzatokat, a Postabankot, valamint a befektetési alapok és a nyugdíjpénztár kárait is és kimondta, hogy összesen 2,5 milliárd forint a tényleges, jelenleg is fennálló kár. A Fõvárosi Ítélõtábla ítéletének indoklása szerint a Fõvárosi Bíróság 2006-ban “eltúlzottan enyhe büntetést” szabott ki, ezen most az Ítélõtábla tettarányosan súlyosított.

A Fõvárosi Ítélõtábla csütörtöki, másodfokú ítélete jogerõs, mert azt az ügyész, a vádlottak és a védõk egyaránt tudomásul vették. Az ítélethirdetés végén Tóth Éva emlékeztetett arra, hogy a kiszabott büntetés jó részét a két vádlott korábban már letöltötte, így reményük lehet arra, hogy a hátralevõ idõt nem kell rács mögött tölteniük.