Jogerősen törölték az első francia melegházasságot

Az első francia melegházasságot érvénytelennek nyilvánította kedden a legfelső szintű francia fellebbviteli bíróság. A pár erre bejelentette, hogy az Európai Emberijogi Bíróság elé viszi az ügyet.

A két férfi, a 33 éves Bertrand Charpentier (bertran sárpantyié) boltos és a 36 éves Stéphane Chapin (sztéfán sapen) ápoló 2004 júniusában kelt egybe. Az esküvőjük a Bordeaux melletti Begles (begl) városában volt. Azóta több bírósági ítélet nyilvánította semmisnek a házasságukat. A francia legfelső fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a francia jog szerint a házasság férfi és nő egybekelése.

A két férfi ügyvédje bejelentette, hogy a pár a strassburgi Európai Emberijogi BÍróságon fellebbez.

Franciaországban nincs engedélyezve az azonos neműek házasságkötése. 1999 óta létezik az élettársi szerződés, amelyet azonos és különböző neműek is köthetnek, de ez nem azonos a házasságkötéssel.

Az első francia “melegházaspárnak” más bírósági ügye is van. Februá végén 8 havi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket, mert 4 ezer eurót loptak egy 80 éves asszonytól. A lopott pénz egy részéből vették az esküvői ruhájukat.