Jogerősen pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

Budapest, 2015. június 30., kedd (MTI) – A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben kedden helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, és kötelezte a Fideszt és Hoppál Péter korábbi szóvivőt arra, hogy a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben, valamint a www.fidesz.hu portálon közzétett nyílt levél útján fejezze ki sajnálkozását amiatt, hogy valótlan tényeket állítva megsértette a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jó hírnevét – közölte a civil szervezet az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: “a civilek elleni támadássorozat kezdetén, 2013 nyarán állt elő először azzal a váddal a Fidesz, hogy civil szervezetek – köztük a Magyar Helsinki Bizottság – amerikai megrendelésre támadják a magyar kormányt, a Fideszt és a miniszterelnököt”.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke 2013 augusztusában nyílt levélben szólította fel bocsánatkérésre Hoppál Pétert, a Fidesz akkori szóvivőjét. Kádár András Kristóf ezt annak kapcsán írta, hogy a szóvivő előzőleg azt állította egyes Soros György által támogatott szervezetekről, köztük az MHB-ról, hogy “álcivilek”, “fizetett statiszták”, “dollármilliókért kitartott szervezetek”, amelyeknek “mindössze (…) annyi feladatuk van cserébe az amerikai pénzekért, hogy minden fronton támadják (…) a magyar kormányt, támadják a Fideszt, és támadják Magyarország miniszterelnökét”.

Kádár András Kristóf nyílt levelében akkor felhívta a figyelmet arra, hogy az MHB két évtizede a mindenkori kormányzat kritikusa, és ezalatt mindvégig kapott támogatást Soros György nevéhez köthető forrásokból. A magyarországi emberi jogi helyzetet 2002 és 2010 között ugyanúgy bírálták az ENSZ és az Európa Tanács fórumai előtt, mint 2010 és 2013 között – tette hozzá. Kádár András Kristóf akkor kilátásba helyezte, ha elmarad a bocsánatkérés, akkor polgári pert indítanak Hoppál Péterrel szemben.

– MTI –