Jogerősen elmarasztalták a Lázár Jánost rágalmazó férfit

Szeged, 2012. október 26., péntek (MTI) – Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében jogerősen bűnösnek találta a Szegedi Törvényszék Raguczki Gábort, akit a Magyar Jelen című újságban megjelent interjúja miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár Hódmezővásárhely korábbi fideszes polgármestere perelt be.

A törvényszék az első fokú ítéletet helybenhagyó pénteki döntésével Raguczki Gábort egy évre próbára bocsátotta, és kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére.

Az ítélet szerint Raguczki Gábor a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal kisebbségi referense volt 2008-ban, és feladatkörébe tartozott az az év májusában megtartott nemzetközi zsidókonferencia lebonyolítása. A konferencia teljes körű szolgáltatására az önkormányzat képviseletében Lázár János polgármester vállalkozási szerződést kötött egy budapesti székhelyű céggel.

A vádlott 2009 nyarán a Magyar Jelen című újság főszerkesztőjének, Toroczkai Lászlónak adott interjújában úgy nyilatkozott Lázár Jánosra utalva, hogy “volt tavaly májusban egy nemzetközi zsidókonferencia, amiből elég szépen profitált, mert az összbekerülési költség 2 millió 800 ezer forint volt, de 9 millióról írták ki a számlát. (…) Gondolom, ha ezt Lázár ennél a rendezvénynél megcsinálta, akkor a többinél is így megy”.

Az interjú 2009 augusztusában, majd 2010 áprilisában, az újság különszámában is megjelent Hódmezővásárhelyen és környékén több száz példányban. Akkor már a háztartásokba a választási kampány kiadványaként juttatták el a lapot a jobbikos aktivisták.

Az ítélet szerint a bíróság igazoltnak találta, hogy Raguczki Gábor kijelentései becsületsértésre alkalmasak voltak, hiszen az átlagolvasóban a korrupt politikus benyomását kelthették.

– MTI –