Jogerős: hosszabb útvonalon vonulhat a Meleg Méltóság Menete

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság a Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi döntését, így a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett Meleg Méltóság Menete a meghosszabbított útvonalon, a Hősök terétől a Kossuth térig vonulhat. A bíróság péntek délután hozott döntése jogerős – mondta a Független Hírügynökségnek Steigler Sándor, az alapítvány elnöke.

A felvonulást szervező alapítvány az ellen a rendőrségi határozat ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, melyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte, hogy az eredetihez képest meghosszabbított útvonalon tartsák meg a menetet. Az ügyet egyébként már az ombudsman is vizsgálja, szerdán pedig még a fideszes Szájer József is “öngólnak” minősítette a rendőrségi határozatot.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Szivárvány Misszió Alapítvány 2010 szeptemberében jelentette be a Hősök terétől az Erzsébet térig tartó, 2011. június 18-ára tervezett felvonulást. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette, ám nemrégiben a szervezők úgy döntöttek, hogy egészen a Parlamentig folytatnák útjukat, hogy a beszédeket már ott tartsák meg. Ennek az az oka, hogy mert tiltakozni szeretnének a melegek, leszbikusuk, biszexuálisok, transzszexuálisok jogait súlyosan korlátozó alkotmányozási javaslatok ellen.

A szervezők szerint a rendőrség megtiltotta a menetet, a BRFK azonban azt közölte, hogy nem tiltották meg az eredetileg engedélyezett útvonalon a felvonulást. Az új, hosszabb útvonalon azonban a közlekedés máshogyan nem biztosítható, így azt nem engedélyezik. A Meleg Méltóság Menetének szervezői a TASZ és a Helsinki Bizottság segítségével bíróságon támadták meg a BRFK határozatát. A felülvizsgálati kérelem nyolc oldalon keresztül érvelt és kérte a rendőrségi határozat hatályon kívül helyezését a Fővárosi Bíróságtól. Úgy tudni, Szabó Máté ombudsman is vizsgálja a rendőrségi döntés körülményeit, soron kívüli, hivatalból indított eljárásában.

Szerdai blogbejegyzésében a fideszes Szájer József egyenesen öngólnak minősítette az esetet, szerinte ugyanis ez újabb támadási felületet nyújt az ellenük forduló “balliberális” sajtó számára. Szájer József blog bejegyzése szerint “Ez most pont jókor jön ahhoz, hogy még lélegzetvételnyi szünetet se kapjunk arra, hogy csökkenjen a Magyarországgal szembeni balliberális támadás az ellenünk elfogult sajtóban. Pillanatokon belül lezárul a médiavita, kell valami új gyúanyag, és mi tálcán kínáljuk fel a folytatást!”