Jogerős felmentés Reszeli ügyében

Reszeli Soós István
Reszeli Soós István
A csődbűntett és csalás miatt perbe fogott Reszeli Soós Istvánt, a DVTK volt vezetőjét jogerősen felmentette az ítélőtábla a vádak alól.  A BTK

Majd három évvel a vádemelés után született meg az immár jogerős, harmadfokú ítélet a DVTK volt vezetője, Reszeli Soós István ellen indult büntetőügyekben. A per Miskolcon zárt tárgyaláson folyt, mert annak idején, amikor az első tárgyaláson megjelent Reszeli Soós István, kisebb atrocitás érte. Az ügyész a per kezdetekor arról beszélt, hogy a vádlott a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa volt. A megyei bíróság 2003. szeptemberben határozatban állapította meg a társaság fizetésképtelenségét, és rendelte el a felszámolást. Nem adta át az előírt iratokat, és a tájékoztatási kötelezettségének sem tett eleget, ezért pénzbüntetést is kapott már.

Tagadta bűnösségét

Ügyvezetőként tett ajánlatot a DVTK Kft-ben üzletrésszel rendelkező Borsod Volán SE-nek (BVSE) arra, hogy 3 millió forintos törzstőkéjű társaságban lévő többségi tulajdonrészének jelentős részét 12 millió forintért megvásárolja. Miután kiderült a DVTK kedvezőtlen anyagi helyzete, csökkentették a vásárlási értéket, de ezt is csak részben fizette ki. A vádlott akkori anyagi helyzete – vád szerint minimálbér körüli jövedelemmel rendelkezett -, nem tette lehetővé számára, hogy megvásárolja az üzletrészt. A vádlott mindvégig tagadta bűnösségét. Az első és másodfokot is megjárt ügyben a Debreceni Ítélőtábla mondta ki a végső szót nemrég. A rendelkezésre álló bizonyítékok, és tanúvallomások alapján a csődbűntett és a jelentős kárt okozó csalás vádja alól is felmentették a vádlottat.