Jobbikos törvényjavaslat a bizottsági ülésekről távolmaradók ellen

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be hétfőn az Országgyűlésnek Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője azzal a céllal, hogy ne lehessen következmények nélkül távol maradni egy bizottsági meghallgatásról.

Az elmúlt héten sem Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, sem Szilvásy György volt titokminiszter nem jelent meg a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság előtt. Távolmaradásukat, alkotmányos kötelezettségük elmulasztását pedig nem indokolták, a Jobbik szerint azonban az MSZP felszólítására nem mentek el az ülésre.

Mivel a parlamenti albizottság nem minősül hatóságnak, így az indokolatlan távolmaradást, illetve a hamis vallomástételt jelenleg nem lehet a jog eszközeivel büntetni. A Jobbik célja ennek a kiskapunak a bezárása, ezért azt, aki – önhibáján kívül -távolmarad egy ilyen meghallgatásról, hamis vallomást tesz, a bizottság munkáját befolyásolja, vagy meghiúsítja, azt két évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni. Ha pedig ezt a cselekményt hivatalos személyként – például országgyűlési képviselőként, illetve hatósági személyként – vagy jogtalan haszonszerzés céljából követi el, akkor akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatná a bíróság.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom büntetné azt is, ha valaki arra szólítaná fel az érintett meghívottakat, hogy ne menjenek el a meghallgatásokra – olvasható a Jobbik hétfő esti közleményében.

Gaudi-Nagy Tamás kérte az Országgyűlést, hogy a folyamatban levő albizottsági munka hatékonysága érdekében ezt az indítványt a Ház kivételes eljárásban, sürgősséggel tárgyalja.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s