Jobbik: Nem megy a meggy!

Miskolc – Amíg a TÉSZ és több gyümölcstermesztő kisgazda ingyen kényszerül osztani idei meggy termését, tiltakozva a minimális felvásárlási árak miatt, addig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes bizottsági elnöke csupán a pálinkafőzést kínálta alternatívaként a termelőknek a néhány nappal ezelőtti bizottsági ülésen. Tette ezt úgy, hogy a kormány nem tudta megvédeni még a pálinkafőzés díjának normál áron történő szinten tartását sem, így ez nem lehet alternatíva a több hektáron gazdálkodók számára. A Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei frakciójának közleménye.

Jelenleg a termelők magas műtrágya és inputanyag árakkal kell, hogy számoljanak a vélt vegyszer lobbi miatt, emellett pedig a 40-50 forintos kartellgyanús felvásárlási ár még az önköltségeket sem fedezte volna a gazdák számára. A ma elfogadott 100 forintos felvásárlási ár szintén nem fedezi az egész éves áldozatos munkájukat, csupán közelít a kisebb mértékű veszteség realizálásához. A felvásárlók visszaélnek azzal a ténnyel is, hogy az érett gyümölcs nem tartható a fán, az EU-s pályázati lehetőségek pedig nem preferálták a hűtőházak és feldolgozóüzemek számának bővítését. Ennek hiányában kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a meggy- és egyéb gyümölcstermesztők.

Az előző évben a német piac vásárolta föl a hazai meggytermés javát, amit konzervipari felhasználás után az orosz piacon értékesített, elvéve a magyar termelők profitját. Korábban Közép-Európa egyik legnagyobb málna- és szederültetvényeit vágták ki a gazdák a minimális felvásárlási árak miatt az abaúji Encs-Fancsal térségében.

A Jobbik szükségesnek tartja, hogy kormányzati védőernyőt kapjon a szektor, és az önköltségek megtérülése fölötti felárat biztosítson a zöldség-gyümölcs termesztők számára, továbbá biztosítson felvásárlási piacot a hazai és multinacionális élelmiszerláncoknál is elfogadható, a gazdákkal előre egyeztetett, rögzített felvásárlási áron.

Sajnáljuk, és egyben kiállunk a jelenlegi tiltakozó akció mellett, de tény, hogy kormányzati cselekvés híján jövőre lehet, hogy már nem lesz mit ingyen osztani.

– Jakab Péter, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, miskolci frakcióvezetője
hirdetés
hirdet�s